Blogit

Tutkija Antti Ronkainen seuraa maailmantalouden murrosta.

R&A2020: 700 tunnin stalinistinen Truman Show

Blogit Vallan mahotonta! 23.9.2020 11:18
Antti Ronkainen
Antti Ronkainen - avatar
Kirjoittaja on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti asettaa Suomessa levitettäville elokuville ikärajat. Tavakseni on muodostunut silmäillä Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaalien katalogista ne elokuvat, joille on annettu K-18-leima: mitä näissä elokuvassa on sellaista, että alaikäiset eivät niitä saisi katsoa lain nojalla?

Nämä ”lapsilta kielletyt ja moraalisesti kyseenalaiset” elokuvat ovat siitä mielenkiintoisia, että ne kertovat myös moraali-ihanteista, kulttuurista, ajasta. Toisaalta elokuvat ovat taidetta ja taiteellisen vapauden ansiosta samaan aikaan irrallaan ajasta, kulttuurista ja moraalisista ihanteista.

Tämä aiheuttaa jatkuvaa ristivetoa, sillä katsoja ei ole irrallaan ajasta. Ilman sensuuriakin ihmiset ovat käyneet iät ja ajat kulttuurisotia siitä, mitä taiteen nimissä saa sanoa ja miten.

Tämän vuoden ainoa K-18-elokuva R&A-festivaaleilla on Ilja Hržanovskin ja Jekaterina Oertelin ohjaama DAU. Natasha. Kyseessä on jo 15 vuotta jatkuneen suuruudenhullun projektin ensimmäinen osa, jossa näyttelijät elivät vuosikausia Ukrainaan rakennetuissa Euroopan suurimmissa kuluisseissa, joissa näyttelijät simuloivat elämää Neuvostoliitossa.

Suurelokuvaa alettiin tehdä Lev Landaun (1908-1968) elämästä, joka oli tunnettu teoreettinen fyysikko. Landau oli kehittämässä vetypommia ja palkittiin esimerkiksi Stalinin ja Nobelin palkinnoilla.

Projekti laajentui kuitenkin kuvamaan ihmisten eksistentiaalisia kriisejä totalitarismissa. Tarkoituksena oli tarkastella ihmisten vapaudenkaipuuta järjestelmässä, jossa ei ole minkäänlaista vapautta. HS julkaisi toukokuussa jutun, jossa on taistoitettu tarkemmin projektin taustoja, näyttelijävalintoja ja vaiheita. Landauta näyttelee esimerkiksi kreikkalainen kapellimestari Teodor Currentzis, joka ei juuri osaa venäjää.

DAU-projektissa on kuvattu 700 tuntia materiaalia, josta on koostettu ainakin 15 elokuvaa ja ne käsittävät vuodet 1937-1962, jotka Landau toimi Moskovassa sijainneen Fysiikan ongelmien tutkimuslaitoksen Teoreettisen osaston johtajana.

DAU. Natasha kertoo Fysiikan ongelmien tutkimuslaitoksen kanttiinista, jossa tiedemiehet piipahtavat tieteellisten kokeidensa välissä syömässä ja työpäivien jälkeen juomassa. Elokuvassa kurkistetaan arjen pysähtyneisyyteen, epätoivoon ja banaaliin pahaan ihmisten pyrkiessä selviämään heitä tukahduttavassa järjestelmässä. Elokuvaa katsoessa tuli mieleen Lars von Trier Neuvostoliitossa.

Muissa elokuvissa käsitellään esimerkiksi Landaun polyamoriaa, säieteorian ja yli-ihmisen kehittämistä, Landaun vaimon traumaattista suhdetta äitiinsä, shamanismia, turvallisuuspalvelun sekasortoa Stalinin kuoleman jälkeen, seksuaalisen emansipaation tukahduttamista, atomipommia, ayahuascan ja kvanttiteorian suhdetta ja tietenkin eugeniikkaa.

Kaksi DAU-elokuvaa näytettiin Berliinin elokuvajuhlilla helmikuussa 2020. DAU. Natashan kuvaaja Jürgen Jürges palkittiin merkittävästä taiteellisesta suorituksesta hopeisella karhulla.

DAU-sarjan oli määrä lähteä kiertämään elokuvajuhlilla tulevina vuosina, mutta koronaviruksen suljettua ja siirrettyä festivaaleja Hržanovski päätti laittaa elokuvat nettiin. DAU-projektin sivuilta elokuvia voi katsella 3 dollarin kappalehintaan. DAU-sarjaa on aiheellisesti luonnehdittu stalinistiseksi Truman Showksi ja tämän mittaluokan taidabläjäyksiä tuskin tulee montaa elämässä vastaan, jossa käsitellään ihmisten eksistentiaalisten kriisien yhteenkietoutumista henkilökohtaisella, sosiaalisella ja ammatillisella tasolla – totalitarismissa.

Hyvän ”moraalittoman” elokuvan tunnistaa siitä, että se ei tietoisesti pyri provosoimaan jotain tälle päivälle herkkää kulttuurisotaa ja että se tuntuu olevan kokonaan kulttuurisotien tuolla puolen, mutta samaan aikaan se jättää katsojalle pitkäksi aikaa oudon olon. Suosittelen DAU. Natashaa lämpimästi moraalin rajamailla viihtyville taiteen ystäville.

DAU. Natasha esitetään Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla 26.9. (21:15 Kino Engel) ja 27.9. (10:00 Kinopalatsi 7). Muita sarjan elokuvia voi käydä katsomassa projektin kotisivuilla DAU.com.