Qatarin MM-kisat ovat situationistinen sirkus kapitalismin pimeästä puolesta, joka voidaan unohtaa jälleen kisojen jälkeen

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Sadomasokismissa käytetään turvasanaa, jotta alistaminen ei lähde käsistä. Qatarin jalkapallon MM-kisoissa turvasana unohdettiin ja nyt edessämme on kaikkien aikojen spektaakkeli, jollaisen järjestämisestä kapitalismin nurinkurisuuksia esilletuovat situationistit eivät olisi osanneet unelmoidakaan.

Yleisesti tiedettiin Kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan läpikorruptoituneisuus, järjettömät kertakäyttöisten stadionien rakennushankkeet, näissä projekteissa käytetyn modernin orjatyövoiman hirveät olosuhteet ja Qatarin keskiaikainen ihmisoikeustilanne. Qatarin kisoissa tämä kaikki vedettiin kuitenkin niin törkeällä ja samaan aikaan nololla tavalla yli, että se on tuonut silmiemme eteen huippu-urheilun pimeän puolen.

Qatar lahjoi kisat itselleen vuonna 2010, josta alkoi Fifaa riepotellut korruptioskandaali, jonka seurauksena liiton johtoon nousi nykyinen johtaja Gianni Infantino. Qatarissa on kuollut vuoden 2010 jälkeen ainakin 6500 siirtotyöläisorjaa. Kisojen ajankohtaa on pitänyt siirtää kuumuuden takia loppuvuoteen ja stadioneille on rakennettu valtavia turbiineja puhaltamaan kylmää ilmaa. Eurooppalaisten maiden kapteenit aikoivat protestoida Qatarin ihmisoikeustilannetta pukemalla sateenkaarilipun käsivarteensa, mutta perääntyivät, kun Fifa uhkasi urheilullisella rangaistuksella, joka olisi ollut vähintään keltainen kortti.

Riittämättömän infran vuoksi osa kisaturisteistakin nukkuu konteissa tai katastrofialueilta tutuissa hätämajoituksissa. Stadioneilla ei myydä olutta ja stadionien ulkopuolellakin alkoholin myyntiä kontrolloidaan tiukasti. Vähäisten kisaturistien vuoksi ensimmäisellä viikolla katsomossa on ollut palkattuja feikkifaneja hurraamassa milloin minkäkin maan maaleja. Heikon majoituksen, riittämättömän julkisen infran ja viinanpuutteen vuoksi osa kisaturisteista lentääkin ottelujen välissä muihin Persianlahden maihin ryyppäämään ja nukkumaan. Lienee sanomattakin selvää, että Qatarin MM-kisat ovat saastuttavimmat jalkapallon historiassa.

MM-kisat ovat valtaisa PR-tappio niin Qatarille kuin Fifalle. Lukuisat jalkapallofanit ovat ilmoittaneet jättävänsä katsomatta koko kisat. Mediassa on puhuttu paljon enemmän Qatarin ihmisoikeustilanteesta, Infantinon Qatarin mielistelystä ja kisojen järjestelyongelmista kuin varsinaisista kisatapahtumista. Esimerkiksi Yle on lähettänyt urheilutoimittajien sijaan paikalle ulkomaantoimittajan. Saksa, Tanska ja Norja ovat jo ilmoittaneet, etteivät ne tue Infantinoa kolmannelle kaudelle ja kapinaliikettä johtava Tanska on uhannut erota Fifasta. Jos Euroopan maiden kapinaliike kasvaa, Infantino voi hyvin saada vielä vastaehdokkaan. Lisäksi kuolleiden siirtolaisorjien perheille puuhataan jonkinlaista tukirahastoa, joka olisi äärimmäinen minimi, jolla kisoihin millään tavalla osallistuneet voisivat kompensoida aiheuttamaansa kärsimystä.