Putin trollaa Eurooppaa ruplakaupalla

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Huhtikuun alusta alkaen Euroopan ja muiden Venäjälle ”vihamielisten” maiden tulee maksaa kaasuostonsa ruplissa. Ekonomistit ovat spekuloineet, kuinka Putin laittaa lännen maksamaan omat sanktionsa, pyrkii estämään ruplan marginalisoitumisen ja hakemaan oikeutuksen kaasuhanojen sulkemiselle.

Vaikuttaisi kuitenkin, että kaasuhanat eivät ole menossa kiinni ja vihamieliset valtiot voivat jatkaa kaasun maksamista dollareilla ja euroilla kuten tähänkin asti.

Ainoa asia joka muuttuu on, että kaasunostajat joutuvat avaamaan Gazprombankiin tilin, jonne ne maksavat euroilla tai dollareilla, jonka jälkeen Gazprombank vaihtaa valuutan rupliin Moskovan pörssissä ja siirtää ruplat takaisin ostajan tilille, josta maksu voidaan sitten suorittaa Gazpromille ruplilla.

Toimenpide ei sinänsä lisää Venäjän keskuspankin reservejä, eikä ruplakauppaa, joten toimenpiteen vaikutus minkäänlaisena ”vastapakotteena” vaikuttaa kyseenalaiselta. Niin kauan kuin Eurooppa jatkaa energian ostamista Venäjältä, se tukee ruplan kurssia, olipa valuutta jolla ostot suoritetaan, mikä tahansa. Ukrainan sodan alkamisen jälkeen EU-maat ovat ostaneet Venäjältä fossiilisia yli 23 miljardilla eurolla.

Italian pääministeri Mario Draghi tiivisti asian ytimen: ”vaikuttaa, että eurojen ja dollarien muuntaminen rupliksi on ennen kaikkea Venäjän sisäinen asia”.