Punamullassa on porvariyhteistyön siemen 

Kokoomuksen yhä avoimempi flirttailu perussuomalaisten kanssa hyödyttää vihreitä. Toisaalta liian suuri huseeraminen vasemmiston kanssa työmarkkina-asioissa saattaa ajaa paluumuuttajia kokoomukseen. 

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Politiikan toimittaja Lauri Nurmi kirjoitti, että paluuta 1970-luvun nostalgiseen punamultaan ei ole, eikä mitään uutta punamultaa tule. 

Punamullan eli sosialidemokraattien ja keskustan väliset suhteet eivät kaikesta päätellen ole häävit. Kansanrintama kuvaa demarien, keskustan ja vasemmistoliiton yhteistyötä, eikä silläkään rintamalla mene kovin dynaamisesti.

Sanna Marinin hallituksen ideologista määrittelyä vaikeuttavat entisestään vihreät, joiden suhde vasemmistoon ja oikeistoon on ambivalentti. Tätä vasten tällä viikolla on tullut kaksi mielenkiintoista uutista hallituksen sisältä.

Ensimmäisen mukaan hallituspuolueista keskusta, vihreät ja RKP kannattaisivat ansiosidonnaisen porrastusta. Porrastus tarkoittaa työttömyysturvan tason laskemista työttömyyden pitkittyessä, mitä SDP, vasemmistoliitto ja ammattiyhdistysliike luonnollisesti vastustavat. 

Toinen uutinen oli, että hallitus on sopinut sosiaaliturvan uudistamista valmistelevan komitean perustamisesta. Vihreät ja keskusta ovat vaatineet työmarkkinajärjestöjen edustajien korvaamista tutkijoilla. Puolueet eivät halua, että sosiaaliturvaa kehitetään liiaksi ansioturvan (ja työmarkkinajärjestöjen) ehdoilla.