Protektionismi alkoi kauan ennen Trumpia, välittömästi finanssikriisin jälkeen

Trumpin idea on viedä kauppasotien uhka niin pitkälle, että systeemissä tapahtuu laadullinen muutos Yhdysvaltain eduksi.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Argentiinan G20-kokous oli maailman johtajien antautuminen trumpismille.

G20-julistuksessa erimielisyydet on haudattu sekavaan kieleen ja siitä on poistettu taistelu protektionismia vastaan. Muut maat saivat seurata sivusta Yhdysvaltain ja Kiinan delegaatioiden illallista ja pelätä kauppasotien eskaloitumista.

Vaikka Donald Trump on antanut kasvot vapaakaupan vastustamiselle, protektionismi on alkanut jo vajaat 10 vuotta ennen Trumpia. Finanssikriisin jälkeen maailman 60 suurinta taloutta on päättänyt yli 7000 kaupan esteestä. Maailman maat sopivat jo ennen Trumpia suuremmasta määrästä kaupan esteitä kuin parina edellisenä vuosikymmenenä yhteensä.

Suurimmat vaikutukset on ollut Yhdysvaltain, Kiinan ja Venäjän protektionistisilla toimilla. Yllättävää kyllä, kaupan esteiden määrä on edelleen suurinta Euroopassa, mikä näkyy kirjoituksen lopussa olevasta kartasta.

Maailmanpankin, Heritage indexin ja Global Trade Alertin aineistojen perusteella ainoastaan Brasilia, Tunisia ja Saudi-Arabia ovat edistäneet enemmän vapaakauppaa kuin protektionismia viimeisen 10 vuoden aikana.