Pre brexit proxy referendum

Iso-Britannia on jakautunut maa, jonka henkistä ilmapiiriä on vaikea ymmärtää. 

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Iso-Britannian ennenaikaiset vaalit järjestetään torstaina 12. päivä joulukuuta ja seuraava pääministeri selviää siis perjantaina 13. päivä.

Vaaliasetelma on poikkeuksellisen sähköinen.

Konservatiivien johto on noin kymmenisen prosenttiyksikköä ja työväenpuolueen kannatus heikoin sitten Margaret Thatcherin kulta-aikojen. Boris Johnson on saanut konservatiivien kannatuksen nousuun parlamenttia ja oikeusistuimia vastaan hyökkäilevällä tyylillään. Lisäksi 2/3 vuoden 2016 kansanäänestyksessä EU-eron puolesta äänestäneistä kannattaa Johnsonin erosopimusta.

Toisaalta Jeremy Corbyn kuroi vuoden 2017 vaaleissa selkeällä sisäpoliittisella viestillä konservatiivien yli 20 prosentin etumatkan umpeen. Mutta onko sama temppu tehtävissä uudestaan? Johnson on Theresa Maytä taitavampi kampanjoija ja vaalivankkureissa on mukana menestyksekkään Vote Leave -kampanjan johtaja Dominic Cummings.

Lisäksi brexit on romahduttamassa Iso-Britannian kaksipuoluejärjestelmän, mistä on hyötynyt erityisesti Liberaalidemokraatit selkeällä brexitin vastaisella linjalla. Konservatiivien ja labourin yhteiskannatus oli viime vaaleissa 84 prosenttia, mutta nykyisissä gallupeissa se on enää reilut 60 prosenttia. Näillä lukemilla on vaikea muodostaa yhden puolueen enemmistöhallitusta.