Oikeusvaltio vai elpymisrahasto?

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Puola ja Unkari blokkasivat torstaina EU:n elpymisrahaston. Koska elpymisrahasto on kytketty EU:n tulevaan budjettiin, kompromissi pitäisi saada joulukuun Eurooppa-neuvostossa tai EU joutuu aloittamaan ensi vuoden varjobudjetilla.

Tapaus osoittaa, että EU:n yksimielisyysperiaate on kääntymässä itseään vastaan. Puola ja Unkari voivat estää artiklan 7 mukaiset poliittiset sanktiot, koska päätökset vaativat yksimielisyyden.

Nyt yksimielisyysperiaatteella voidaan lypsää myös taloudellisia ja poliittisia myönnytyksiä. Sen lisäksi, että Puola ja Unkari saivat elpymisrahastosta ja budjetista hyvät rahat, maat haluavat poliittisia myönnytyksiä, käytännössä oikeusvaltioperiaatteen vesittämisen.

Puolan ja Unkarin manööveriin on suhtauduttu kostomentaliteetilla.

Guy Verhofstadtin mukaan elpymisrahasto tulee perustaa artiklan 326 perusteella EU-maiden väliseksi rahastoksi ilman Puolaa ja Unkaria. Hollannin pääministeri Mark Rutten mukaan Puola ja Unkari voidaan jättää ulkopuolelle. Ranskan Eurooppa-ministeri Clement Beaunen mukaan tämän mahdollisuuden laillisia yksityiskohtia selvitellään jo.