Obama loi Trumpin, mutta herättääkö Biden republikaanit henkiin?

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Donald Trump on tehnyt republikaanipuolueesta huutosakin. Trump-lojalistit ovat hyljänneet ideologiansa ja huutaneet Trumpin kanssa mitä Trumpin mieleen milloinkin on juolahtanut, koska Trump on pitänyt heidät vallassa.

Trumpin narsistisesta ideologiattomuudesta kertoo, ettei hän ole julkaissut ennen vaaleja minkäänlaista talouspoliittista ohjelmaa. Lisäksi senaatin republikaanit ovat kieltäytyneet uudesta elvytyspaketista – ilmeisesti siksi, että täten he varmistavat, että Joe Bidenin voittaessa talous on mahdollisimman kuralla.

Ilman koronakriisiä, yli 230 000 kuollutta amerikkalaista ja talouden romahdusta asetelmat ensi viikon vaaleihin olisivat tyystin toiset. Nyt liikkuvia äänestäjiä on vähän ja demokraateille sataa rahaa ovista ja ikkunoista: Biden on käyttänyt pelkästään TV-mainoksiin yli puoli miljardia dollaria! Lisäksi ennakkoäänestys on ollut poikkeuksellisen vilkasta ja äänestysaktiivisuuden nousu puhuu sekin Trumpin uudelleenvalintaa vastaan.

Tällä hetkellä Bidenin odotetaan voittavan noin 90 prosentin todennäköisyydellä. Ja jos Biden voittaa, demokraateille riittää 3 paikan vieminen republikaaneilta senaatin enemmistön varmistamiseksi. Senaatin republikaanien asetelma on hikinen, sillä he puolustavat nyt jaettavista 35 paikasta 22 paikkaa.

Jos ensi viikolla tulee sininen jytky, millaista politiikkaa Bideniltä on odotettavissa? Kykenisikö Biden tuomaan muutosta, jota Obama ei koskaan tuonut ja jonka luoma pettymys synnytti Trumpin.

Asetelman tekee kiinnostavaksi se, että Bidenin takana on ovat nyt sandersilaiset ja koko ajan enemmän kapitalisteja, jotka ovat hyljänneet Trumpin. Vaikka Bidenin vaaliteema on ollut kaikkea sitä mitä Trump ei ole, hän joutuu jatkamaan protektionistista politiikkaa Amerikan kärsivän keskiluokan miellyttämiseksi.

Ja kun Bidenillä ei ole enää Trumpia syytettävänä, poliittinen kiirastuli alkaa välittömästi. Koronavirus leviää vielä ensi vuonnakin, talous tarvitsee lisää tukipaketteja, eikä geopolitiikka ole lämpenemässä.

Finanssimarkkinat eivät ole pitkään aikaan pelänneet vaalitulosta tai Bidenin veronkorotuksia vaan vaaleista mahdollisesti seuraavaa poliittista umpisolmua.

Vaaleissa ratkaisevaa onkin, kuinka monen osavaltion vaalitulos ei selviä vielä vaali-iltana. Vuonna 2000 Floridan tuloksen ja George W. Bushin voiton ratkaisi korkein oikeus joulukuussa. Koska koronakriisin vuoksi kirjeääniä odotetaan olevan jopa puolet enemmän kuin viime vaaleissa, Floridoita voi tulla paljon enemmän.

Tämän vuoksi Amy Coney Barrettin nimeäminen korkeimpaan oikeuteen oli republikaaneille tärkeää. Jos marginaalit ovat niukat, republikaanit voivat lähteä oikeusteitse jatkamaan vaaleja. Jos edessä on taas republikaanien verilöyly, republikaanit kääntyvät nopeasti Trumpia vastaan ja heittävät Trumpin yhdessä demokraattien kanssa vankilaan.

Trumpin jatkon ratkaiseekin marginaalit: tulos tai ulos!

Bidenin mahdollisen voiton myötä on myös äärimmäisen kiinnostavaa, mitä republikaanipuolueelle käy. Maltilliset republikaanit toivovat Trumpin häviötä, koska se mahdollistaisi konservatiivisen maltillistumisen ja ideologioiden paluun. Vaikka Trump häviäisi, puolue ei kuitenkaan voi hylätä äänestäjäkuntaa ja trumpismia. Obaman aikana vastavoima oli teekutsuliike, tänään se on QAnon.

Nicholas Lemann kirjoitti republikaanivaikuttajien haastatteluiden perusteella, että republikaaneilla on käytännössä kolme tietä. Ensimmäinen on jatkaa trumpismin tiellä esimerkiksi Donald Trump juniorin tai jonkun muun Trump-lojalistin kanssa. Toinen on paluu reaganismiin esimerkiksi Mike Pencen, Mike Pompeon tai Nikki Haleyn johdolla. Kolmas tie on haastaa demokraatit vähemmistöjen ja metropolien puolueena vääjäämättömän väestörakenteen seurauksena. Tämä tarkoittaisi vähemmän kulttuurisotia ja progressiivisempaa politiikkaa, mikä tuntuu tässä kohtaa epätodennäköiseltä.

Mutta voiko sellainen tehdä paluuta, jonka Trump on jo kerran tuhonnut?

Republikaanien ideologia on tyhjä Trumpin jäljiltä ja intuitiivisimmilta tuntuu, että puolue ajautuu sisällissotaan. Amerikan poliittinen historia on kuitenkin dialektiikkaa. Biden voi herättää helposti henkiin reaganin konservatismin tai jotain sellaista, josta Obama ei vielä tänä päivänäkään osaa nähdä painajaisia.