Obama loi Trumpin, mutta herättääkö Biden republikaanit henkiin?

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Donald Trump on tehnyt republikaanipuolueesta huutosakin. Trump-lojalistit ovat hyljänneet ideologiansa ja huutaneet Trumpin kanssa mitä Trumpin mieleen milloinkin on juolahtanut, koska Trump on pitänyt heidät vallassa.

Trumpin narsistisesta ideologiattomuudesta kertoo, ettei hän ole julkaissut ennen vaaleja minkäänlaista talouspoliittista ohjelmaa. Lisäksi senaatin republikaanit ovat kieltäytyneet uudesta elvytyspaketista – ilmeisesti siksi, että täten he varmistavat, että Joe Bidenin voittaessa talous on mahdollisimman kuralla.

Ilman koronakriisiä, yli 230 000 kuollutta amerikkalaista ja talouden romahdusta asetelmat ensi viikon vaaleihin olisivat tyystin toiset. Nyt liikkuvia äänestäjiä on vähän ja demokraateille sataa rahaa ovista ja ikkunoista: Biden on käyttänyt pelkästään TV-mainoksiin yli puoli miljardia dollaria! Lisäksi ennakkoäänestys on ollut poikkeuksellisen vilkasta ja äänestysaktiivisuuden nousu puhuu sekin Trumpin uudelleenvalintaa vastaan.

Tällä hetkellä Bidenin odotetaan voittavan noin 90 prosentin todennäköisyydellä. Ja jos Biden voittaa, demokraateille riittää 3 paikan vieminen republikaaneilta senaatin enemmistön varmistamiseksi. Senaatin republikaanien asetelma on hikinen, sillä he puolustavat nyt jaettavista 35 paikasta 22 paikkaa.

Jos ensi viikolla tulee sininen jytky, millaista politiikkaa Bideniltä on odotettavissa? Kykenisikö Biden tuomaan muutosta, jota Obama ei koskaan tuonut ja jonka luoma pettymys synnytti Trumpin.