Nuukailu rokotteissa pitkittää koronakriisiä

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Suomessa ja Euroopassa on turhauduttu rokoteohjelmien takkuamiseen.

Sen lisäksi, että rokotteita on liian vähän, niitä ei ole saatu rokotettua joulunpyhinä hoitohenkilökuntaan ja riskiryhmäläisiin. Turhautuminen on ymmärrettävää, sillä rokotusten viipyminen tarkoittaa rajoitustoimien ja taloudellien epävarmuuden jatkumista sekä yleisesti ankeampaa elämää. THL arvioi eilen, että kaikkien suomalaisten rokottamisessa voi kestää koko vuosi 2021.

Euroopan lääkevirasto on tänään antanut myyntiluvan Modernalle ja nyt loppiaisen jälkeen Euroopalla onkin näytön paikka!

Suomessa moni Risto Siilasmaasta lähtien on vaatinut, että Suomen olisi tullut seurata Israelia, joka on rokottanut jo 15 prosenttia väestöstään. Lehtitietojen mukaan Israel olisi maksanut rokotteista moninkertaista hintaa verrattuna muihin maihin. Pelkkä rokotteiden ostaminen ei riitä vaan myös rokotukset pitää organisoida hyvin. Olettaen, että rokotukset mahdollistavat joukkoimmuniteetin ja siten koronarajoitusten nopean purkamisen, kyseessä lienee selvästä ylihinnasta huolimatta erittäin kannattava sijoitus ja kilpailuetu suhteessa muihin maihin.

EU-maat ovat kuitenkin päättäneet, että komissio hankkii koronarokotteet, jotka jaetaan EU-maille väkimäärän perusteella. Vaikka ajatus on ollut hyvä, EU:n koronahankintoja voidaan aiheellisesti kritisoida.