Kokoomus virvatulien välissä - normiströmsö vai vihreä kansanrintama?

Vaalien paradoksi on, että vaalivoiton saanut punavihreä blokki on helpointa saada hallitukseen vaalitappion kokeneen keskustan kanssa.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Sauli Niinistö oli eilisissä valtiopäivien avajaisissa vauhdissa.

Toimittaja Lauri Nurmi kritisoi viime hallituskaudella Niinistöä liiasta puuttumisesta eduskunnan asioihin vedoten Max Weberin karismaattisen auktoriteetin käsitteeseen. No mitäpä muuta Niinistö tekee kuin ojentaa koko uutta eduskuntaa Weberin paksujen lankkujen metaforalla ja varoittaa liiasta somekohkaamisesta!

Eikä tässä vielä kaikki – avajaispuheen jälkeen Niinistö sujautti rintataskuunsa viiskymppisen ja meni kahvittelemaan todennäköisen tulevan pääministeri Antti Rinteen kanssa. Puolueiden on määrä vastata Rinteen tunnustelukysymyksiin vappuun mennessä ja Niinistön manööveri olikin mestaritrollaus Rinteen viime vappuna lupaamasta eläkesatasesta.

Niinistö on vienyt näpäyttelyn politiikan uudelle tasolle.

Mutta leikki sikseen ja asiaan. Puolueiden vastaukset julkaistaan ensi tiistaina puolen päivän jälkeen ja hallitusneuvotteluiden on määrä alkaa 6. toukokuuta. Valmista pitäisi tulla Rinteen mukaan toukokuun loppuun mennessä, jotta uudet ministerit voisivat alkaa valmistautua Suomen EU-puheenjohtajakauteen.