Mikä Italian Venäjä-politiikassa muuttuu, jos oikeisto voittaa vaalit ja Giorgia Melonista tulee pääministeri?

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Mario Draghin teknopopulistihallitus kaatui toissa viikolla vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen, kun Lega ja Forza Italia ilmoittivat, etteivät ne enää jatkaa samassa hallituksessa Viiden tähden liikkeen (M5S) kanssa, Draghi vaati kaikkien puolueiden jatkoa ja lopulta M5S, Lega ja Forza Italia vetivät kaikki tukensa pois hallitukselta.

Ennenaikaiset vaalit pidetään syyskuun 25. päivä.

Gallupeja johtaa tällä hetkellä uusfasistinen Italian veljet ja yhdessä Legan ja Forza Italian kanssa oikeistoblokin kannatus on reilusti yli 40 prosenttia, joka vaaditaan enemmistöhallituksen muodostamiseen. Lega ja Forza Italia laskivat yksinkertaisesti, että aikaistamalla vaaleja Italiaan saadaan nopeammin oikeistohallitus.

Lisäksi Demokraattinen puolue ja M5S eivät muodosta Draghin hallituksen kaatamiseen johtaneiden tekijöiden vuoksi vaaliliittoa, mikä vaikeuttaa keskustavasemmiston pääsyä yli 40 % rajapyykin. Demokraattisen puolueen yksi mahdollisuus voisi olla houkutella niitä M5S:n äänestäjiä, jotka ovat jättäneet tähtiliikkeen. M5S:n kannatus on sulanut vuoden 2018 vaalien reilusta 30 prosentista noin kymmenen prosentin tuntumaan.

Viikonloppuna italialaislehdissä julkaistiin epäily, että Venäjä olisi myötävaikuttanut Draghin kaatamiseen, koska Venäjän suurlähetystön edustajat olivat olleet yhteydessä Legaan ja Forza Italiaan. Demokraattisen puolueen johtaja Enrico Letta on vaatinut asiasta tutkintaa ja Venäjästä on tulossa keskeinen vaaliteema. Voi myös olla, että skuupissa on alunalkaenkin kyse Venäjän hybridivaikuttamisesta vaaleihin.

Keskeinen kysymys joka tapauksessa on, muuttuuko Italian suhtautuminen Ukrainan sotaan ja Venäjän talouspakotteisiin uhaten Euroopan yhtenäisyyttä, jos oikeistoblokki voittaa vaalit. Legan johtaja Matteo Salvinin aiempien Venäjä-mielisten kommenttien ja Forza Italian Berlusconin Putin-ystävyyden lisäksi asiasta ei ole kuitenkaan vielä paljoakaan tietoa. Draghin hallituksen kaatuminen alkoi siitä, että oikeistopuolueiden sijaan tähtiliike vastusti Ukrainan aseistamista.

Oikeistoblokki on sopinut, että vaaliliiton suurin puolue saa asettaa pääministerin, mikä suosii Italian veljien johtajaa Giorgia Melonia. Meloni on pro-Ukraina, anti-Venäjä ja pro-Nato. Italian veljet kuuluu europarlamentissa konservatiivien ECR-ryhmään, eikä lähtenyt mukaan äärioikeistolaiseen ID-ryhmään, ilmeisesti äärioikeiston Venäjä-mielisyyden vuoksi.

Toisin kuin viime vaaleissa, Italian EU- tai euroero ei ole minkään puolueen vaaliteema. Selvää on, että oikeistohallituksen myötä Ranska menettää keskeisen tukijan EU:n integraation syventämisessä. Wolfgang Munchau tiivistikin osuvasti, että aatteellisesti Meloni on lähellä britannian konservatiivipuoluetta, jonka lähtökohtana on vahva atlanttisuus ja euroskeptisyys.

Vaaleihin on kuitenkin vielä vajaat 2 kuukautta ja puolueiden kannatus voi elää Ukrainan sodan, inflaation ja energiakriisin myötä. Esimerkiksi Ranskan vaaleissa Jean-Luc Mélenchon ja Marine Le Pen onnistuivat politisoimaan elinkustannusten nousun ja viemään Macronin enemmistön kansalliskokouksessa.

Voi myös olla, että jos Eurooppaa uhkaavat energia- ja talouskriisit toteutuvat talven aikana, vaalien aikaistaminen puolella vuodella oli lopulta järkevää. Vaikka Draghin hallituksen kaatamista on äimistelty julkeutena, kyseessä on lopulta demokraattinen prosessi.

Italian edellinen vaaleilla valittu pääministeri on Silvio Berlusconi.

8.8.2020 klo 14.57: Otsikko muutettu nykyiseen muotoonsa Italian vaaleja käsittelevän jatkojutun vuoksi. Alkuperäinen otsikko oli: ”Mikä Italiassa muuttuu, jos oikeisto voittaa vaalit ja Giorgia Melonista tulee pääministeri?”