Mikä Italian Venäjä-politiikassa muuttuu, jos oikeisto voittaa vaalit ja Giorgia Melonista tulee pääministeri?

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Mario Draghin teknopopulistihallitus kaatui toissa viikolla vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen, kun Lega ja Forza Italia ilmoittivat, etteivät ne enää jatkaa samassa hallituksessa Viiden tähden liikkeen (M5S) kanssa, Draghi vaati kaikkien puolueiden jatkoa ja lopulta M5S, Lega ja Forza Italia vetivät kaikki tukensa pois hallitukselta.

Ennenaikaiset vaalit pidetään syyskuun 25. päivä.

Gallupeja johtaa tällä hetkellä uusfasistinen Italian veljet ja yhdessä Legan ja Forza Italian kanssa oikeistoblokin kannatus on reilusti yli 40 prosenttia, joka vaaditaan enemmistöhallituksen muodostamiseen. Lega ja Forza Italia laskivat yksinkertaisesti, että aikaistamalla vaaleja Italiaan saadaan nopeammin oikeistohallitus.

Lisäksi Demokraattinen puolue ja M5S eivät muodosta Draghin hallituksen kaatamiseen johtaneiden tekijöiden vuoksi vaaliliittoa, mikä vaikeuttaa keskustavasemmiston pääsyä yli 40 % rajapyykin. Demokraattisen puolueen yksi mahdollisuus voisi olla houkutella niitä M5S:n äänestäjiä, jotka ovat jättäneet tähtiliikkeen. M5S:n kannatus on sulanut vuoden 2018 vaalien reilusta 30 prosentista noin kymmenen prosentin tuntumaan.

Viikonloppuna italialaislehdissä julkaistiin epäily, että Venäjä olisi myötävaikuttanut Draghin kaatamiseen, koska Venäjän suurlähetystön edustajat olivat olleet yhteydessä Legaan ja Forza Italiaan. Demokraattisen puolueen johtaja Enrico Letta on vaatinut asiasta tutkintaa ja Venäjästä on tulossa keskeinen vaaliteema. Voi myös olla, että skuupissa on alunalkaenkin kyse Venäjän hybridivaikuttamisesta vaaleihin.