Mattarella ja Draghi jatkavat, mutta presidentinvaali löi oikeisto- ja vasemmistoblokit levälleen

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

6 päivää ja 8 äänestystä siihen meni, mutta niin vain Italian presidentiksi valittiin istuva presidentti Sergio Mattarella. 80-vuotias Matteralla oli kieltäytynyt moneen kertaan ja ehtinyt jo muuttaa taulunsakin pois presidentin linnasta Quirinalesta.

Kun ennakkosuosikki Mario Draghista ei tullut presidenttiä, hän voi jatkaa pääministerinä. Draghin  teknopopulistihallitukseen kuuluvat kaikki Italian parlamentin suuret puolueet post-fasistista Fratelli d’Italiaa (FdI) lukuunottamatta.

Vaikka Mattarellan valinnalla pyritään varmistamaan poliittinen vakaus, presidentinvaali löi oikeisto- ja vasemmistoblokit levälleen, mikä voi vähentää Draghin hallituksen toimintakykyä.

Ensinnäkin Legan, Forza Italian ja FdI:n oikeistoblokki hajosi äänestyksissä. Oikeisto halusi oman presidentin, mutta Draghin jatkavan. Sen lisäksi, että oppositiossa oleva FdI äänesti omia ehdokkaitaan, Legan johtaja Matteo Salvini ehdotti lukuisia eri nimiä presidentiksi. Loppuvaiheessa Lega ja FI neuvottelivat erikseen ja Salvinia onkin syytetty virkamiesten polttamisesta poliittisissa peleissä.

Toiseksi, vasemmistoblokkiin kuuluvat Viiden tähden liike (M5S), Demokraattinen puolue (DP) ja Liberi Uguali blokkasivat oikeiston ehdotukset, mutta eivät saaneet sovittua yhteisestä ehdokkaasta. Ilmeisesti osa PD:stä ja osa Viiden tähden liikkeestä halusi Draghin presidentiksi, mutta epäonnistuivat.