Loppuiko Kreikan populismi Alexis Tsiprasiin?

Kreikka on Euroopan viimeinen kaksipuoluejärjestelmä.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Kreikka on Euroopan viimeisiä kaksipuoluejärjestelmiä.

Vaalit voittaneen Uuden demokratian ja toiseksi jääneen Syrizan kannatus on yhteensä yli 70 prosenttia. Tämä on häkellyttävää ottaen huomioon, että Kreikka on juuri käynyt läpi 1930-luvun lamaa syvemmän talouskriisin.

Valtapuolueita suojaa dynastinen vaalitapa, jossa suurin puolue saa ylimääräiset 50 (!) kansanedustajaa. Eiliset vaalit voittanut Kyriakos Mitsotakis saa muodostaa hallituksensa siis yksin.

Tulos oli kuitenkin väistyvälle pääministeri Alexis Tsiprasille erinomainen. Syrizan kannatus laski vain 5 prosenttiyksikköä, mikä on pieni ihme huomioiden Tsiprasin käännettyä takkinsa lähes kaikkien vaalilupaustensa suhteen. Tsipras haki troikalta tukipaketin, vaikka oli itse järjestänyt kansanäänestyksen sen kumoamisesta. Hän runnoi paketin parlamentissa läpi valtaan nousevan Uuden demokratian tuella ja erotti puolueesta vastaan äänestäneet kansanedustajat.

Kreikan tukipakettien myötä Kreikka on sitoutunut tekemään ylijäämäisiä budjetteja seuraavat 40 vuotta (!!) vuoteen 2059 asti, jolloin sen pitäisi olla maksanut tukipakettivelkansa pois. Siihen asti myös velkojat syynäävät Kreikan tekemisiä (enemmän tai vähemmän huonolla menestyksellä), joten Kreikassa vaalit tulevat olemaan vielä pitkään varsin suhteellinen asia.