Liberaali, valmistaudu identiteettikriisiin, olet keskuspankkikommunisti!

Kapitalismi on riippuvainen Kiinan kommunistisesta puolueesta.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Italia ajautui vuoden 2018 lopulla kolmanteen taantumaan vuosikymmenen aikana. Myös Saksa oli ajautua taantumaan, mikä oli kaikille yllätys. Vaikka Saksa vältti taantuman 0,1 prosentin kasvulla, maan autoteollisuus on ongelmissa.

Sekä Italia että Saksa tarvitsisivat elvytystä. Komissio kuitenkin estää Italian elvytyksen ja Saksassa hallituskumppanit riitelevät lillukanvarsista. Saksan talousministeri Peter Altmaier (CDU) ehdotti pientä 10 miljardin veroelvytystä, mutta valtiovarainministeri Olaf Scholz (SPD) hankaa vastaan.

Toisin on Kiinassa.

Heti sen jälkeen kun maan kasvu laski 6,6 prosenttiin, Kiina on ilmoittanut uusista elvytystoimista. Joulukuun alun jälkeen Kiina on päättänyt rakentaa melkein 7 000 kilometriä ratakiskoa ja maan odotetaan päättävän vielä tänä vuonna vajaan 600 miljardin suuruisesta lisäelvytyksestä.

Euroopan keskuspankin (EKP) johtaja Mario Draghi sanoikin euroalueen ongelmien jäävän lyhytaikaisiksi juuri Kiinan elvytystoimien ansiosta. Saksa on muun Euroopan veturi ainoastaan silloin, kun maailmantaloudella menee hyvin. Ja finanssikriisin jälkeen maailmantalous on tullut riippuvaiseksi Kiinan kasvusta.