Kyllästyminen voi viedä Saksan kristillisdemokraatit oppositioon ja samaan kriisiin kokoomuksen kanssa

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Sunnuntaina pidettiin Baden-Württembergin ja Rhiland-Pfalzin osavaltiovaalit, jotka voivat vihjata Saksan tulevasta hallituksesta syyskuun vaalien jälkeen.

Kristillisdemokraatit (CDU) otti molemmissa osavaltioissa historialliset tappiot, minkä lisäksi toinen suuri häviäjä oli radikaalioikeistolainen Alternative für Deutschland (AfD). CDU:n ja AfD:n tappio valui vihreille ja FDP:lle, ei vasemmistopuolueille.

Baden-Württembergissä on ollut vihreiden ja CDU:n hallitus, joka on myös pohjaskenaario hallitukseksi syyskuun vaalien jälkeen. Kristillisdemokraattien liitto (CDU/CSU) johtaa edelleen selvästi gallupeja, mutta vihreät on tulevan hallituksen kuninkaantekijä.

Toisaalta CDU/CSU:n viime vuoden tuoma koronabuusti on sulanut ja kannatus pudonnut jo alle 30 prosenttiin. Vuoden 2017 vaalien 32,8 prosentin kannatus on sen historian heikoin tulos. Lisäksi ainoastaan 16 prosenttia CDU:n äänestäjistä pitää puolueen uutta puheenjohtaja Armin Laschetia sopivana kansleriehdokkaana. Merkelin lähtö, kristillisdemokraattien johtajaongelmat ja yleinen kyllästyminen jatkuviin koronarajoituksiin ja rokotesählinkiin voi pudottaa kannatusta entisestään.