Kuntavaalien yllätykset ja eväät eduskuntavaaleihin

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Kuntavaalien suurin yllätys lieni äänestysaktiivisuus, rapiat 55 %.

Alhaisin äänestysaktiivisuus sitten toisen maailmansodan selittää paitsi kokoomuksen vaalivoittoa, myös demarien ja keskustan painajaisia parempia tuloksia ja erityisesti perussuomalaisten ja vihreiden pettymyksiä.

Kokoomus on Suomen kiistaton kuntapuolue, se voi saada Helsingin, Turun ja Tampereen pormestarit ja historiallisia voittoja tuli muissakin kaupungeissa. Petteri Orpo vie puolueen eduskuntavaaleihin ja vaalivoitto antaa Orpolle arvokkaan talismaanin perussuomalaisten haastamisessa opposition herruudesta.

Kuten yleensä kuntavaaleissa, hallituspuolueet kärsivät. Kun gallupit povasivat perussuomalaisille jopa kannatuksen tuplaantumista, SDP ja keskusta lienevät historiallisista tappioistaan huolimatta lopulta tyytyväisiä sijoituksiinsa kuntavaalien kakkosena ja kolmosena ja siihen, että oppositio ei noussut kuntavaalien suurimmiksi.

Vielä vuoden alussa SDP:n kannatus oli korkeampi ja siirtopäätöksen jälkeen hallitusta kohtasi lukuisat kriisit (kehyskriisi, aamupalakohu, kulttuurialan kilarit ja ulkonaliikkumiskieltohässäkkä). Näistä huolimatta perussuomalaiset eivät lähteneet uurnille, kuntajytky jäi tulematta ja kuntavaalien suurin hyötäjä oli kokoomus.