Kulttuurivasemmisto ei ymmärrä persuuntumista eikä sen aiheuttamia tunteita itsessään

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.
Martin Bahne. Kuva: Ernest Protasiewicz

Jussi Sorjanen on tuonut Jätkäsaaressa sijaitsevaan teatteri Viirukseen tanskalaisen Tue Bieringin käsikirjoittaman monologin Rocky! Return of the loser. Biering ja Rocky! palkittiin Tanskassa parhaan ohjauksen ja esityksen Reumert-palkinnoilla, eikä suotta.

Monologi ajankohtaistaa wanhojen hywien aikojen Rocky -elokuvat, jossa tyhmä ja kouluttamaton Rocky nousee ryysyistä rikkauksiin uuden ajan nyrkkisankarina, oikeistopopulistisena intellektuellina.

Sen lisäksi, että teoksessa kuvataan päähän potkitun ja kulttuurinsa jatkuvuudesta huolestuneen Rockyn ”persuuntumista”, monologissa tuodaan esiin, miten Rockyt eivät ole mitään kulttuurivasemmiston kuvittelemia luokkatietoisuutensa kadottaneita päähänpotkittuja, kouluttamattomia ja kierohampaisia örkkilaumoja – vaan hyvin toimeentulevia, kouluttautuneita ja sivistyneitä ihmisiä, jotka kuitenkin jakavat luuseri-Rockyn huolet.

Monologin poliittisesti tärkein anti onkin kulttuurivasemmiston kritiikki. Näyttelijänä ja vasemmistointellektuellina toimiva kertoja (Martin Bahne) on kyvytön hyväksymään saati ymmärtämään yhteiskunnan persuuntumista.