Kova brexit on valmis ja suuret mullistukset vasta alkamassa

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson on ajoituksen mestari. Vuoden 2016 kansanäänestyksestä alkanut brexit-prosessi tuli viimein päätökseen jouluaattona, kun Iso-Britannia ja EU saavuttivat kompromissin vapaakauppasopimuksesta.

Samalla oikein kukaan ei jaksanut tai ehtinyt paneutua sopimukseen. Ja koska kompromissi saavutettiin viikko ennen uutta vuotta, parlamenteilla ei ole aikaa käydä asianmukaisesti läpi noin 2000-sivuista sopimustekstiä.

Britannian parlamentti kokoontuu ensi viikon keskiviikkona ratifioimaan sopimuksen. Työväenpuolueen johtaja Keir Starmer on sanonut hyväksyvänsä diilin lukematta sitä, joten sopimus menee läpi suurella enemmistöllä. Kiinnostavaksi kysymykseksi jää, kuinka moni konservatiivipuolueen kovaa brexitiä vaatineista ”spartalaisista” äänestää sopimusta vastaan.

Suomen eduskuntakin käsittelee sopimusta nopeasti ennen vuodenvaihdetta ja Euroopan parlamentti ratifioi sopimuksen jälkikäteen ensi vuonna.

Itse sopimusteksti julkaistiin eilen. Johnson teki kompromisseja sääntelyn, hallinnon ja kalastuksen suhteen, mutta sai Iso-Britannialle tavaroiden kauppaan tullittoman ja kiintiöttömän sopimuksen. Kuten John Peet tiivisti, kyseessä on kovin mahdollinen brexit no-dealin jälkeen.