Komission seuraava johtaja on Michel Barnier ja Suomen komissaari Jutta Urpilainen

Barnier on vaatinut Euroopalle Green New Dealiä, mikä sopinee hallitusneuvottelijoille.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Antti Rinteen tavoite on saada hallitusneuvotteluissa valmista ennen eurovaaleja eli seuraavan reilun kahden viikon aikana. Yksi syy voi olla, että Eurooppa-neuvoston presidentti Donald Tusk on kutsumassa koolle ylimääräisen EU-huippukokouksen 2 päivää eurovaalien jälkeen.

Tällöin aloitetaan Euroopan komission, Eurooppa-neuvoston ja Euroopan keskuspankin johtajien valinnat. Suomen pankin johtaja Olli Rehnin nimi pyörii veikkauksissa EKP:n seuraavaksi johtajaksi ja olisi varmaan muutenkin hyvä, että Suomen kannat olisivat selvillä, kun EU:n merkittävimpiä pestejä aletaan täyttää.

Tätä vasten on erittäin kiinnostavaa, että EU:n brexit-neuvottelija, moninkertainen komissaari ja Ranskan entinen ulkoministeri Michel Barnier on aloittanut varjokampanjan komission seuraavaksi johtajaksi.

Barnier kiertää Eurooppaa antamassa puheita EU:n tulevaisuudesta ja tapaamassa valtiojohtajia, jotka eurovaalien jälkeen nimittävät uuden komission. Taustalla on se, että Euroopan kansanpuolueen (EPP) kärkiehdokkaan Manfred Weberin taival komission johtajaksi on kaatumassa kampanjan sekavuuteen, johtajakokemuksen vähyyteen ja yhä nolommaksi käyvään Viktor Orban -lojalismiin.

Barnier voisikin olla kannatettava ehdokas Rinteen hallitukselle, jonka ohjelmassa ilmasto tulee olemaan keskeisessä roolissa.