Kokoomus voi menettää Soini-sirkuksessa ne liberaalit, jotka se voitti näyttäessään ovea Halla-ahon perussuomalaisille

Soinin panttivankidraama voi maksaa kokoomukselle pääministerisalkun.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Timo Soini sai eduskunnan luottamuksen. Kokoomuksen Jaana Pelkonen ja Saara-Sofia Sirén jättivät äänestämättä ja perussuomalaiset äänestivät tyhjää. 

Koko episodi sai alkunsa Jussi Halla-ahon valinnasta perussuomalaisten puheenjohtajaksi, jolloin keskusta ja kokoomus sanoivat hallitusyhteistyön irti.

Jussi Niinistön erityisavustajan Petteri Leinon mukaan yhteistyöstä Halla-ahon kanssa kieltäydyttiin rasististen lausuntojen ja luottamuspulan vuoksi. Juha Sipilällä ja Petteri Orpolla ei ollut selvyyttä, olisiko Halla-aho sitoutunut hallitusyhteistyöhön, keihin hän olisi persujen silloiset ministerit vaihtanut ja olisiko hän itse osallistunut hallitukseen.

Leino kirjoittaa: “Hän olisi voinut ilmoittaa Brysselistä, että käykö vai ei hallituksen kulloinkin tekemä ratkaisu Perussuomalaisille. Näin hallituskumppanit olisivat olleet hänen panttivankeja, tietämättä ennalta millaisia ratkaisuja milloinkin Brysselistä olisi tulossa.

Sinisten synnyllä luotiin Sipilän ”kakkoshallitus”, joka ei ole Halla-ahon vaan Soinin panttivankina. Soini on toistuvasti trollannut hallituksen tasa-arvo- ja ihmisoikeuslinjoja tietäen, että sote-uudistus ja hallituksen muut projektit on sinisten mukanaolosta kiinni.