Blogit

Tutkija Antti Ronkainen seuraa maailmantalouden murrosta.

Kokoomus voi menettää Soini-sirkuksessa ne liberaalit, jotka se voitti näyttäessään ovea Halla-ahon perussuomalaisille

Blogit Vallan mahotonta! 21.9.2018 13:39
Antti Ronkainen
Kirjoittaja on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Timo Soini sai eduskunnan luottamuksen. Kokoomuksen Jaana Pelkonen ja Saara-Sofia Sirén jättivät äänestämättä ja perussuomalaiset äänestivät tyhjää. 

Koko episodi sai alkunsa Jussi Halla-ahon valinnasta perussuomalaisten puheenjohtajaksi, jolloin keskusta ja kokoomus sanoivat hallitusyhteistyön irti.

Jussi Niinistön erityisavustajan Petteri Leinon mukaan yhteistyöstä Halla-ahon kanssa kieltäydyttiin rasististen lausuntojen ja luottamuspulan vuoksi. Juha Sipilällä ja Petteri Orpolla ei ollut selvyyttä, olisiko Halla-aho sitoutunut hallitusyhteistyöhön, keihin hän olisi persujen silloiset ministerit vaihtanut ja olisiko hän itse osallistunut hallitukseen.

Leino kirjoittaa: “Hän olisi voinut ilmoittaa Brysselistä, että käykö vai ei hallituksen kulloinkin tekemä ratkaisu Perussuomalaisille. Näin hallituskumppanit olisivat olleet hänen panttivankeja, tietämättä ennalta millaisia ratkaisuja milloinkin Brysselistä olisi tulossa.

Sinisten synnyllä luotiin Sipilän ”kakkoshallitus”, joka ei ole Halla-ahon vaan Soinin panttivankina. Soini on toistuvasti trollannut hallituksen tasa-arvo- ja ihmisoikeuslinjoja tietäen, että sote-uudistus ja hallituksen muut projektit on sinisten mukanaolosta kiinni.

Siniset uhkasivat kaataa hallituksen, jos Soini ei olisi saanut hallituspuolueiden täyttä tukea. Erkka Railo tiivisti: “Kokoomus ja keskusta puolustaa hallituksen kaatumisen uhalla ulkoministerin oikeutta toimia hallituksen politiikan vastaisesti.

Vaikka Soini sai luottamuksen, epäluottamuslause on ajanut hallituksen liberaalit ja konservatiivit toisiaan vastaan. Sinisten uhka kaataa hallitus johti liberaaleiden painostukseen.

Lisäksi mediassa on keskitytty paljon naiskansanedustajiin, mitä olen myös omilla lausunnoillani tullut edistäneeksi. Median keskittyminen naiskansanedustajiin on mahdollistanut liberaaleille mieskansanedustajille viheltelyn pimeässä.

Naisten oikeuksien sivuuttaminen voikin lisätä pahaa silmää paitsi kansanedustajien, mutta myös hallituspuolueiden kannattajien välillä.

Tilanne on vaikein kokoomukselle, joka kilpailee erityisesti suurissa kaupungeissa liberaalien äänistä vihreiden kanssa. Oven näyttäminen Halla-ahon perussuomalaisille saattoi estää liberaalien valumisen vihreisiin, mutta Soini-selkkauksen seurauksena kokoomus voi menettää liberaalien äänestäjien tuet.

Soinin panttivankidraama voi maksaa kokoomukselle pääministerisalkun.