Kokoomuksen marxilainen käänne

Kokoomuksen seuravaa puoluekokousta ajatellen onkin kiinnostavaa, kuinka vankka ote liberaaleilla ja sosiaalireformisteilla puolueessa on.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkosen yhdisti Karl Marxin mielenkiintoisella tavalla Suomen politiikkaan. Rahkonen viittasi Marxin Saksalaisessa ideologiassa esittämään teoriaan, jonka mukaan taloudellinen perusta vaikuttaa yhteiskunnan päällysrakenteeseen – ideologioihin ja arvoihin.

Rahkosen mukaan talouskasvun hyytyminen yhdistettynä Antti Rinteen hallituksen ilmastopolitiikkaan voi hyvin lisätä perussuomalaisten kannatusta. Rahkosen mukaan perussuomalaisten kannatuspotentiaali kasvaa tällä hetkellä nopeimmin ja nykyisen kehityksen jatkuminen voi siivittää perussuomalaiset vaalivoittoon seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Mikäli perussuomalaisista tulisi Suomen suurin puolue, se tuskin saisi hallitusta kasaan ilman kokoomusta. Kokoomuksen johdossa puhaltaa tällä hetkellä liberaalit tuulet ja se haastoi välikysymyksessään hallituksen lisäksi perussuomalaiset työperäisestä maahanmuutosta.

Eduskuntavaalien jälkeen perussuomalaisten kannatus on jatkanut nousuaan, kun kokoomus on polkenut paikallaan. Jos kokoomuksella on sama suunta SDP:n kanssa, eikä puolue nouse opposition henkiseksi johtajaksi, Petteri Orpo voidaan hyvin haastaa ensi kesän puoluekokouksessa.

Palatsivallankumous voisi reivata puoluetta asentoon, josta se voisi lähentyä perussuomalaisia. Kokoomus on joka tapauksessa valintojen edessä, sillä pitkään jatkuneen sosiaalidemokratian kriisin lisäksi myös maltillinen oikeisto on ajautunut ongelmiin. Keskustaoikeistolaisia puolueita hiillostaa toisella laidalla vihreät ja liberaalit ja  toisella laidalla kansalliskonservatiivit. Kulttuurisotien aikana kokoomuksen on yhä vaikeampi olla samaan aikaan liberaali ja konservatiivi.