Keskustassa varmaan jo laskeskellaan, milloin hallituksesta kannattaa lähteä

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Keskusta on uhkaillut hallituksesta lähtemisellä niin paljon, että hallituksen kaatamisesta on tullut jo jonkinlainen vitsi.

Ja keskustapolitiikot ovat jatkaneet löylyn heittämistä viime viikkoinakin.

Keskustan puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Annika Saarikko linjasi marraskuisessa puoluevaltuustossa Rovaniemellä, että hallituksen on palattava ensi keväänä menokehyksiin, eikä keskusta voi jatkaa hallituksessa, “jossa keimaillaan talousryhdin hylkäämisen kanssa”.

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi puolestaan, että ensi keväänä tuskin tarvitaan uusia ympäristötoimia, erityisesti vihreille tärkeitä polttoaineiden veronkorotuksia. Hallitus sopi syksyllä, että ilmastotoimia arvioidaan uudelleen, kun asiantuntijat ovat arvioineet tarkemmin syksyllä tehtyjen päätösten vaikutukset.

Molemmat ulostulot ovat suuren luokan trollausta hallituksen punavihreälle blokille, ja samaan aikaan mieluista kuultavaa keskustan ydinkannattajille. Keväälle onkin ladattu niin kovat odotukset piippuun, että toiminta alkaa vaikuttaa ensimmäistä kertaa hallituksesta lähdön tietoiselta valmistelulta.