Katalonian historiallinen päivä

Espanjan poliisi on valmiina pidättämään Katalonian presidentti Puigdemontin, mikäli hän julistaa Katalonian tänään itsenäiseksi.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Eurooppa jännittää, julistaako Katalonian presidentti Carles Puigdemont Katalonian tänään itsenäiseksi. Katalonian hallituksen tiedottaja Jordi Turullin mukaan tänään on tulossa historiallinen päivä. 

Mikäli Puigdemont julistaa Katalonian itsenäiseksi, Espanjan parlamentti äänestää Espanjan perustuslain artikla 155 käyttöönotosta. Tämä poistaisi Katalonian itsehallinnon. Lisäksi poliisi on valmiina pidättämään Puigdemontin.

Eilen tuli tieto, että suurimmalle oppositiopuolue (PSOE, sosialistit) on tarjottu mahdollisuutta kaataa Mariano Rajoyn vähemmistöhallitus. Katalonian itsenäisyyteen uskovaa romantikkoa lämmittäisi ajatus, että Katalonia julistautuisi itsenäiseksi ja PSOE kaataisi sen jälkeen Rajoyn hallituksen 155-äänestyksessä. 

Realistisempaa lienee kuitenkin, ettei Puigdemont tee omaehtoista julistusta vaan tarjoaa Espanjalle jonkinlaista kompromissia. Itsenäistyminen alistettaisiin esimerkiksi ennenaikaisille Katalonian vaaleille.

Ja mikäli Katalonia julistautuisi itsenäiseksi, PSOE todennäköisesti tukisi Rajoytä Katalonian itsemääräämisoikeuden viennissä, vangitsemisten aloittamisessa ja pamputtamisen jatkamisessa