Venezuelassa odotellaan vessapaperia, mutta kapitalismi kaipaa vallankumousta

Ideat on kaluttu loppuun, minkä vuoksi tarvitsemme vallankumousta.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Jari Tervo kertoi helpottuneensa, kun lakkasi haihattelemasta sosialistisen vallankumouksen perään. Sosialismin mörkö ei saa estää näkemästä, että läntinen kapitalismimme on taloudellisten uhkien ja poliittisten kriisien motissa.

Näiden kriisien ratkaiseminen edellyttää lukuisia vallankumouksia tavassamme ymmärtää kansalaisuus, talouspolitiikka ja valtio.

Tällä hetkellä maailmantalous on riippuvainen Kiinan kommunistisesta puolueesta ja keskuspankkien valtavasta elvytyksestä. Yhdysvallat ja Eurooppaa ovat molemmat Japanin tiellä, jolle on leimallista matala kasvu, matalat korot ja menetetyt sukupolvet. Yhdysvaltoihin odotetaan taantumaa ensi vuodelle, jolloin järjestetään seuraavat presidentinvaalit.

Kulttuurisotien ja populismin seurauksena poliittinen keskusta on rikki.

Sosialismin romahdettua kulttuurisodat ovat korvanneet kylmän sodan. Kulttuurisodissa liberaalit ja konservatiivit käyvät henkistä nyrkkitappelua maailmankuviensa tieteellisestä ja moraalisesta paremmuudesta. Helteiden lisäksi juuri kulttuurisodat tekevät Suomi-Twitteristäkin niin levottoman paikan.