Kansanäänestykset ovat Euroopan yhdentymisen pahin vihollinen

Jos Ranskassa ei oltaisi järjestetty kansanäänestystä syyskuussa 1992, brexitiä ei olisi välttämättä koskaan tapahtunut.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Taloustieteilijä ja Kreikan entinen valtiovarainministeri Yanis Varoufakis on julkaissut mielenkiintoisen spekulaation Euroopan unionin vaihtoehtoisesta historiankirjoituksesta.

Varoufakisin mukaan Iso-Britannian EU-kansanäänestystä ei oltaisi pidetty, mikäli saarivaltio olisi ollut rahaliiton jäsen. Hänen mukaansa kansanäänestys olisi aiheuttanut niin valtavan talletuspaon, että David Cameron ei olisi koskaan uskaltanut puhua julkisesti kansanäänestyksestä.

Sen sijaan Varoufakisin mukaan Iso-Britannian ja Euroopan päättäjien olisi tullut päättää Iso-Britannian euroerosta tai rahaliiton säilyttämisestä välittömästi eurokriisin alkaessa 2008.

Oletetaan, että brittien euroero (ja euron mahdollinen hajoaminen) oltaisiin haluttu estää ja että suuret maat olisivat passanneet päävastuun rahaliiton hajoamisen estämisestä Euroopan keskuspankille (kuten kävikin ensin 2012 ja sitten 2015 EKP:n epätavanomaisten velanosto-ohjelmien myötä).