Joulukirkko Berliinin muurin murtumisen muistopäivänä on aikamme ideologinen roskapussi

Kun Petteri Orpo ja Katri Kulmuni huolestuvat sosialismin romahduksen 30-vuotispäivänä joulukirkosta, kyseessä on liberaalidemokratioiden avunhuuto.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Berliinin muuri murtui 30 vuotta sitten, 9. päivä marraskuuta 1989. 

Vuotta myöhemmin Saksat yhdistyivät. 1992 EY-maat päättivät luopua kansallisista valuutoista. Eurot laskettiin liikkeelle 2002. Neuvostoliiton itäblokki liittyi Euroopan unioniin 2 vuotta myöhemmin, vuonna 2004.

Kylmän sodan päätyttyä tehtiin järisyttäviä päätöksiä nopeasti. Kun Petteri Orpo ja Katri Kulmuni huolestuvat sosialismin romahduksen 30-vuotispäivänä joulukirkosta, kyseessä on sosialismin murskanneiden liberaalidemokratioiden avunhuuto.

Josef Janning kirjoittaa, miten Berliinin muurin murtuessa Saksan äärimmäinen historia päättyy – Preussin johdolla 1871 tapahtuneen Saksan ensimmäisen yhdentymisen virheet tulivat korjatuksi, kun natsiajan jälkeinen jakautuminen loppui. Ympyrä sulkeutui.

Sen jälkeen status quon säilyttämisestä on tullut Saksalle pakkomielle ja patenttiratkaisu kaikkiin Euroopan ongelmiin. Janningin mukaan Saksasta on tullut varjoissa piilotteleva Sveitsi, joka kieltäytyy johtamasta Eurooppaa.