Jos vastakkain on Trump ja Sanders, kumpaa liberaali keskusta vihaa enemmän?

Ketkä ilmaisisivat avoimesti tukensa, ja ketkä olisivat vain happamasti hiljaa?

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Yhdysvaltain presidentinvaaleista on tulossa kovaa vauhtia Donald Trumpin ja Bernie Sandersin kamppailu.

Iowan, New Hampshiren ja Nevadan esivaaleissa on jaettu vasta 3 prosenttia demokraattipuolueen kokousedustajien paikoista, Sandersia on enää vaikea ohittaa. Vaikka Joe Biden voittaisi Etelä-Carolinan esivaalin ensi lauantaina, ennakkosuosikin kampanja on flopannut, eikä Michael Bloombergin satojen miljoonien meemikampanja ole lähtenyt varsinaisesti nousuun.

Sandersin vahvuus on, että Trumpin tavoin hän tulee valtapuolueiden ulkopuolelta. Sandersin ehdokkuus osoittaisi, että molemmat puolueet ovat kadottaneet otteen omiin äänestäjiinsä. Poliittisen keskustan kriisi kävisi karmealla tavalla ilmi paitsi Yhdysvaltain puolue-eliiteille, myös laajemmin liberaalille konsensukselle.

Trumpin ja Sandersin kampanjat tulisivat olemaan kansankiihottamista steroideilla. Toisin kuin 4 vuotta sitten, Trump tuskin voisi mennä valmistautumutta tentteihin, haukkua demokraatteja ja uhkailla vastaehdokasta vankilalla. Olisikin viihdyttävää nähdä, oppiiko Trump vielä uusia temppuja ja minkälaiseen hurmokseen ”Crazy Bernie” Trumpin lietsoisi. Ennen kaikkea itseäni kiinnostaa, kumpaa ehdokasta liberaalit vihaisivat enemmän.

Ketkä ilmaisisivat tukensa, ja ketkä olisivat vain happamasti hiljaa?