Jos haluat nähdä poliittisen konsensuksen romahduksen, katso Saksaan

Saksan hallituspuolueet ottavat etäisyyttä Merkelin politiikkaan, joka kuitenkin vielä on Saksan liittokansleri.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Saksan demarit tekivät sunnuntaina merkittävän periaatepäätöksen.

SPD ottaa etäisyyttä Gerhard Schröderin Hartz-työmarkkinauudistuksiin. SPD haluaa korvata Hartzit löyhemmällä sosiaaliturvalla, pitkittää eläkeläisten ja nuorten saamia tukia, korottaa minimipalkkaa ja vähentää sanktioita.

Kyse on historiallisesta linjamuutoksesta, sillä ensimmäistä kertaa vuoden 2005 jälkeen CDU:lla ja SPD:llä ei ole konsensusta taloudesta. Lisäksi CDU on vaatinut veronkevennyksiä Saksan elvyttämiseksi, jotka SDP:n valtiovarainministeri Olaf Scholz on kuitenkin torpannut. Historiallisesti hallituspuolueiden yhteisymmärrys taloudesta on ollut Saksan hallitusten koossapysymisen edellytys.

Samaan aikaan toinen päähallituspuolue CDU on ottanut kovemman kannan maahanmuuttoon. Puolueen uuden johtaja Annegret Kramp-Karrenbauerin mukaan CDU haluaa, ettei vuoden 2015 tapahtumat toistuisi. Puolue vaatii esimerkiksi rikoksiin syyllistyneiden palautusten lisäämistä, kovempaa EU:n rajavalvontaa ja yhdenmukaistaa EU:n turvapaikkapolitiikkaa.

Toisin sanoen Saksan molemmat hallituspuolueet ottavat etäisyyttä Angela Merkelin politiikkaan, joka ainakin vielä on Saksan liittokansleri. SPD kulkee poliittisesta keskustasta vasemmalle, CDU oikealle.