Jos haluaa Saksan seuraavaksi valtiovarainministeriksi, tulee tinkiä talouskurista

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Saksan sosiaalidemokraattien (SPD), vihreiden ja liberaalien (FDP) puoluesihteerit ilmoittivat eilen, että hallitusohjelma julkaistaan ensi viikolla. Neuvottelut ovat edenneet odotuksia nopeammin, minkä lisäksi yli 300 henkilön muodostamista hallitusneuvotteluista ei ole tullut lainkaan vuotoja (toisin kuin Säätytalolta pari vuotta sitten).

Jos puolueet hyväksyvät ohjelman, tarkoituksena on nimittää Olaf Scholz Saksan yhdeksänneksi kansleriksi 6. joulukuuta alkavalla viikolla. Jos aikataulu pitää, Angela Merkelin kanslerikausi jää lopulta pari viikkoa Helmut Kohlin ennätyksestä.

Talouspolitiikan kannalta hallitusohjelman tärkein kysymys on, kuinka saatetaan yhteen velkajarru, vihreiden vaatimus 50 miljardin vuotuisista ympäristöinvestoinneista ja liberaalien kynnyskysymys siitä, ettei verotus nouse. Jos kaikki puolueet saavat haluamansa, hallitusohjelma julistaa jatkuvuuden nimessä tiukkaa taloudenpitoa, mutta suhtautumisessa investointeihin tapahtuu suunnanmuutosta.

Saksan talouspolitiikkaan vaikuttaa oleellisesti myös uuden valtiovarainministerin valinta. FDP:n johtaja Christian Lindner on ilmaissut haluavansa salkun ja on myös tässä vaiheessa ennakkosuosikki tehtävään.

Koska hallitusneuvotteluita käy kolme puoluetta, Lindner joutunee tekemään myönnytyksiä saadakseen salkun. Lindner on jo vakuutellut, ettei hän ajaisi valtiovarainministerinä FDP:n talouskonservatiivista linjaa ja on pitänyt investointeja Saksan talouden kannalta tärkeinä. Toisaalta EU:n budjettisäännöistä hän on linjannut, että ne tarjoavat jo nykyisellään tarpeeksi joustoja, eikä niiden uudistukseen ole suurempaa tarvetta.