Jarrua rajoille ja reformeille

Solidaarisuuden ja visioiden sijaan Euroopan yhteistyötä luonnehtii pelko ja epäluottamus.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Angela Merkel pyrkii muodostamaan neljännen hallituksensa yhdessä liberaalipuolueen (FDP) ja vihreiden kanssa. Saksassakin on käynnissä politiikan ”hollantisaatio” – uusien puolueiden noustessa parlamenttiin hallituskoalitiot ovat laajempia ja aattellisesti ristiriitaisempia.

Laajat hallituspohjat reagoivat herkästi gallupeihin ja ajautuvat Suomesta tuttuun vatulointiin. Sosiaalidemokraatit (SPD) ovatkin viestineet voivansa harkita hallitukseen osallistumista, jos Merkel ei ole liittokansleri.

Merkelin ensimmäinen päänvaiva on rahaliitto. Vihreät ovat liputtaneet Ranskan presidentti Emmanuel Macronin vaatimuksia lisäinvestoinneista ja rahaliiton kehittämisestä liittovaltion kaltaiseksi. Saksan parlamenttiin noussut FDP on puolestaan vaatinut itselleen valtiovarainministerin salkkua, kannattaa Kreikan euroeroa ja Euroopan vakausmekanismin (EVM) lakkauttamista.

FDP ja Merkelin kristillisdemokraattien (CDU) baijerilainen sisarpuolue CSU ovatkin tyrmänneet Macronin visiot. Vaikka Wolfgang Schäuble luopui valtiovarainministerin salkusta, Saksan kielteinen kanta yhteisvastuuseen, tulonsiirtoihin ja Kreikkaan ei todennäköisesti ainakaan vähene.

 

Toinen päänvaiva on maahanmuutto.

Merkelin mukaan tuleva hallitus puuttuu maahanmuuttoon. CSU on vaatinut hallitusohjelmaan pakolaiskiintiöitä, sillä ensi vuonna on Baijerin osavaltiovaalit ja CSU pelkää menettävänsä enemmistön parlamentissa. CSU oli viime sunnuntain vaalien suurin häviäjä. Vihreät ovat puolestaan ilmoittaneet, etteivät osallistu hallitukseen, jos pakolaiskiintiöt otetaan käyttöön.

Vaikka vihreät suhtautuvat positiivisesti euroreformeihin ja kieltävät pakolaiskiintiöt, Saksan ja Ranskan vetämä Euroopan integraatio tarkoittanee lähivuosina pakolaisiin ja turvallisuuteen keskittyvää yhteistyötä.

Tämä on sääli, sillä euroalue on edelleen valmistautumaton tuleviin talouskriiseihin. Tämän totesi viimeksi muutama päivä sitten saksalaisten ja ranskalaisten ekonomistien joukko.

Saksan vaalit ja hallitusneuvottelut ilmentävät laajempaa eurooppalaista kehitystä, jossa kansalaiset eivät luota poliitikoihinsa, eivätkä Euroopan eliitit toisiinsa. Tämä on populististen ja äärioikeistolaisten puolueiden esiinmarssin merkittävin vaikutus. Vanhat valtapuolueet pelkäävät menettävänsä vallan, luopuvat reformeista ja omaksuvat populistien ja äärioikeiston teemoja.

Solidaarisuuden ja visioiden sijaan Euroopan yhteistyötä luonnehtii pelko ja epäluottamus.

 

Vallan mahotonta! on Suomen Kuvalehden uusi blogi, jossa seurataan maailmantalouden murrosta ja valtakamppailuja. Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolta. Väitöskirja käsittelee keskuspankkien poikkeuksellisten toimien poliittisuutta finanssikriisin jälkeen.