Itävallan pääministeri Kurzin korruptioskandaali syvenee, mutta korruptionvastaiset vihreät pitävät Kurzin kuivilla

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Itävallan korruptioskandaalissa ja pääministeri Sebastian Kurzin huojuvassa korttitalossa putosi viime viikon torstaina ensimmäinen pää, kun Itävallan perustuslakituomioistuimen tuomari Wolfgang Brandstetter ilmoitti eroavansa.

Taustalla oli julkisuuteen tulleet tekstiviestit Brandstetterin ja oikeusministeriön korkea-arvoisen virkamies Christian Pilnacekin välillä. Brandstetter ja Pilnacek vitsailevat, miten Kuuba oli ostanut Itävallan käytöstä poistamia roska-autoja ja miten roska-autojen mukana tulisi lähettää myös Itävallan perustuslakituomioistuin. Pilnacekin mukaan kuubalaiset olisivat varmasti ylpeitä myös tuomioistuimen tummaihoisesta varajohtaja Verena Madnerista ja miten tuomioistuimen naistuomari Claudia Kahr olisi hyvä roskakuski.

Pilnacek on itse tällä hetkellä pidätettynä virantoimituksesta, sillä häntä epäillään väärän valan antamisesta. Taustalla on Kurzin hallitusta riepotteleva korruptiovyyhti, joka alkoi Itävallan entisen varakansleri Heinz-Christian Strachen niin sanotuilla Ibiza-videolla tekemästä möläytyksestä, jonka mukaan Itävallassa päämajaansa pitävä kansainvälinen vedonlyöntifirma Novomatic ”maksaa kaikille”.

Kun videot tulivat julki vuonna 2019, Kurzin Kansanpuolueen (ÖVP) ja Strachen Vapauspuolueen (FPÖ) muodostama hallitus kaatui. Kurz voitti ennenaikaiset vaalit ja perusti vuoden 2020 alussa toisen hallituksensa vihreiden kanssa.

Erittäin monimutkaisen korruptiovyyhdin tutkinnat koskevat tällä hetkellä sitä, kävivätkö Kurzin I hallituksen poliitikot ja virkamiehet kauppaa kasinolisensseistä Novamaticin kanssa työpaikkoja ja muita palveluksia vastaan. Lisäksi Kurzin I hallituksen aikana tehtiin Itävallan valtion omistusten mittavia uudelleenjärjestelyitä ja samalla valtiovarainministeriön valtiosihteeri Thomas Schmid nostettiin varoja hallinnoivan valtionyhtiö ÖBAG:in toimitusjohtajaksi.