Italiassa on uusi hallitus ja Salvini lempattu oppositioon, mutta auttaako EU Salvinin vastaisessa kamppailussa?

Emme odota hallitukselle pitkää ikää, mutta mistä sitä Italian politiikasta koskaan tietää.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Viiden tähden liikkeen (M5S) jäsenäänestyksessä 80 prosenttia kannatti hallitusyhteistyötä demokraattisen puolueen kanssa.

Giuseppe Conte jatkaa pääministerinä. Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi Di Maio on uusi ulkoministeri ja PD:n europarlamentaarikko (ja talousvaliokunnan johtaja) Roberto Gualtieri valtiovarainministeri. Matteo Salvinin paikan sisäministerinä ottaa poliittisesti riippumaton virkahenkilö Luciana Lamorgese. Entinen pääministeri Paolo Gentiloni valittiin Italian komissaariehdokkaaksi.

Kuten toimittaja ja kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen sanoi, Italian politiikka menisi oudoksi, jos poliittisissa käänteissä ei olisi mitään outoa.

Muutama viikko sitten Salvini kaatoi oman hallituksensa ennenaikaisten vaalien toivossa, mutta M5S ja PD estivät vaalit muodostamalla Conten II hallituksen. M5S kasvoi eliitin vastaisena ja EU-kriittisenä puolueena, mutta nyt se on muodostanut EU-myönteisen hallituksen vanhan valtapuolueen kanssa. Ei tule unohtaa, että Ursula von der Leyen valittiin komission puheenjohtajaksi M5S:n europarlamentaarikoiden äänillä.