Italian presidentinvaali alkaa tänään, joskaan kukaan ei tiedä vielä ehdokkaita, minkä lisäksi myös pääministeri voi vaihtua

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Italiassa alkaa tänään presidentinvaalit, jossa yli 1000 parlamentin ja alueiden edustajaa valitsee seuraajan Sergio Mattarellalle.

Vaalia on verrattu paavin valitsemiseen, sillä edustajat äänestävät salaisessa lippuäänestyksessä niin kauan kunnes joku ehdokas saa riittävän enemmistön. Vaalin kolmella ensimmäisellä kierroksella valinta edellyttää 2/3 enemmistöä ja neljännestä kierroksesta eteenpäin riittää annettujen äänien enemmistö. Vuonna 1972 Giovanni Leone valinta vaati peräti 23 äänestystä.

Presidentinvaali on seurausta Benito Mussolinin valtakaudesta, jonka jälkeen Italiaan kirjoitettiin perustuslaki, jossa valta pyrittiin hajauttamaan mahdollisimman laajalle. Parlamentin ylä- ja alahuone päätettiin valita vaaleilla, jotka valitsevat presidentin. Presidentistä tehtiin pääasiassa seremoniallinen, joskin presidentti nimittää pääministerin ja hän voi vetota yksittäisiä ministereitä.

Näkyvin ehdokas presidentiksi on ollut entinen pääministeri Silvio Berlusconi. Vasemmistoblokkiin kuuluvat Viiden tähden liike, Demokraattinen puolue (DP) ja Liberi Uguali sopivat kuitenkin, etteivät ne tue Berlusconia presidentiksi. Berlusconi jättäytyi kisasta, kun kävi selväksi ettei hänellä ole tarpeeksi ääniä. Hän on myös ollut sairaalahoidossa torstaista lähtien.

Ennakkosuosikki presidentiksi on Mario Draghi, joka aloitti Italian pääministerinä viime vuoden helmikuussa. Jos Draghi valitaan presidentiksi, Draghin ”teknopopulistiseen” hallitukseen kuuluvien vasemmisto- ja oikeistopuolueiden pitää löytää uusi pääministeri.