Giorgia Meloni on Italian ensimmäinen äärioikeistolainen pääministeri sitten Benito Mussolinin, mutta radikalisoituneen oikeiston ajama vaihtoehto ei ole vielä kovinkaan selkeä

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Pysähtykäämme hetkeksi sen äärelle, että Giorgia Melonista tulee Italian ensimmäinen äärioikeistolainen pääministeri sitten Benito Mussolinin.

Italian parlamenttivaaleissa joka neljäs äänesti fasistiset juuret omaavaa Italian veljet -puoluetta. Samalla äänestysaktiivisuus laski 10 prosenttiyksikköä ja kaikki edelliseen Mario Draghin johtamaan hallitukseen osallistuneet puolueet oikealta vasemmalle kokivat murskatappion.

Vaalitulos ilmentää protestia – Meloni on ainoa poliitikko, johon italialaiset eivät ole vielä pettyneet.

Meloni muodostaa laitaoikeistolaisen hallituksen yhdessä Matteo Salvinin Legan ja Silvio Berlusconin Forza Italian kanssa. Hallitus tulee ajamaan perinteisiä konservatiivisia arvoja, minkä seksuaalivähemmistöt, pakolaiset ja liberaalit tulevat kokemaan arjessaan. Kulttuurisodissa Euroopan oikeisto saa Italiasta vahvan kirittäjän.

Meloni, Salvini ja Berlusconi ovat kuitenkin sekalainen seurakunta, eikä ole täysin selvää, mitä Italian uusi hallitus ajattelee talouspolitiikasta ja kansainvälisestä politiikasta. Talvi on tulossa ja Melonin hallituksen politiikkaan vaikuttanee keskeisesti se, kuinka vakaviksi energia- ja talouskriisit ensi talvena äityvät.