Blogit

Tutkija Antti Ronkainen seuraa maailmantalouden murrosta.

Italian lohduton tilanne osoittaa, ettei saapasmaan olisi koskaan pitänyt liittyä euroon

Blogit Vallan mahotonta! 12.10.2018 14:11
Antti Ronkainen
Antti Ronkainen - avatar
Kirjoittaja on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Italian hallituspuolueet Viiden tähden liike ja Lega ovat aloittaneet eurovaalikampanjat näyttävästi. Ensimmäisessä budjetissaan ne nöyryyttävät omaa valtiovarainministeriään ja rikkovat siekailematta rahaliiton budjettisääntöjä.

EU-instituutiot ovat huolissaan budjettilaskelmien luotettavuudesta ja siitä, että Euroopan velkaisimman maan velkaantuminen jatkuu.

Euroalueen ja jopa Saksan kasvu on hidastumassa. Samaan aikaan EKP on lopettelemassa velkakirjojen uudet tukiostot vuoden lopussa, mikä vahvistaa euroa ja nostaa reaalikorkoja. Yhdessä nämä hidastavat Italian kasvua, joka on nytkin vain reilun prosentin.

Italian pankeilla on 200 miljardia ongelmavelkoja, minkä lisäksi Italian ja sen pankkien välinen kuolemanyhteys on pahentunut eurokriisin jälkeen. Kun pankeilla oli vuonna 2011 Italian velkakirjoja 240 miljardin edestä, nyt niitä on jo yli 400 miljardin edestä! Syynä on se, että saksalaiset ja ranskalaiset pankit ovat hankkiutuneet EKP:n tukitoimien avulla eroon periferien velkakirjoista (ja niihin liittyvistä riskeistä).