Blogit

Tutkija Antti Ronkainen seuraa maailmantalouden murrosta.

Italian hallitusvaihtoehdot – demarit jälleen avainasemassa rökäletappiosta huolimatta

Blogit Vallan mahotonta! 6.3.2018 11:48
Antti Ronkainen
Kirjoittaja on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Populistipuolueet ottivat Italiassa Euroopan toistaiseksi suurimman jytkyn. Populistinen Viiden tähden liike sai 32 % ja maahanmuuttovastainen Lega vajaan 18 % kannatuksen.

Italian perustuslain nojalla Legan johtajan Matteo Salvinin tulisi saada ensimmäisenä hallitustunnustelijan tehtävä.

Jos M5S ja Legan johtama keskustaoikeiston koalitio muodostaisivat euroskeptisen populistihallituksen, rahaliitto olisi suurissa vaikeuksissa. Salvinin jyrkät kannat euroon ja maahanmuuttoon johtaisivat väistämättä yhteenottoihin Saksan ja komission kanssa. Italialla on suuret velat ja Italian uhkaama euroero olisi aivan toisen kaliiberin neuvotteluvaltti kuin Syrizan Grexit-uhkaukset.

Vaikka M5S ja Lega ovat euron, eliitin ja maahanmuuton vastaisia puolueita, puolueet ovat toistensa peilikuvia. M5S on vahva etelässä ja Lega pohjoisessa. Lega kannattaa oikeistolaista talouspolitiikkaa, kun M5S houkuttelee vasemmistolaisia äänestäjiä perustulolla ja suoralla demokratialla.

Onkin epätodennäköistä, että M5S ja Lega mahtuvat samaan hallitukseen.

Saksan tyylinen ”suuri koalitio” on myös poissa laskuista, sillä Matteo Renzin ja Silvio Berlusconin puolueiden kannatukset eivät riitä enemmistöön. Lisäksi suuri koalitio olisi vaalituloksen vastainen, sillä Renzi ja Berlusconi olivat vaalien suurimmat häviäjät.

 

Kolmas ja kenties ”vähiten epärealistinen” vaihtoehto on, että M5S ja Renzin (vielä jonkin aikaa johtama) demokraattinen puolue muodostaisivat vasemmistopopulistihallituksen.

Renzi teki tosin eilen oudon manööverin, kun hän ilmoitti PD:n menevän oppositioon ja eroavansa heti, kun Italiassa on hallitus. Ilmeisesti Renzi toivoo, että hallitusneuvottelut kaatuvat ja Italiassa järjestetään uudet vaalit, joissa hän ei ottaisi vielä suurempaa vaalitappiota. Manööveri vaikuttaa hätiköidyltä ja todellisuuden vastaiselta.

M5S:n vaatimukset 780 euron perustulosta ja takuueläkkeestä, pienituloisten verovapaus sekä julkiset investoinnit ja uusiutuvien energioiden ottaminen hallituksen päästrategiaksi ovat kaikki reformeja, jota veronalennuksia ja minimipalkkaa vaatinut demokraattinen puolue voisi hyvin kannattaa.

Hallitusneuvotteluiden vaikein kysymys olisi maahanmuutto, jossa puolueilla on erilaiset näkemykset.

Renzille saattaakin käydä ”Schulzit” eli PD joutuu aloittamaan hallitusneuvottelut muiden vaihtoehtojen mahdottomuuden vuoksi. Lisäksi M5S:n ideaalit demokratiasta ja suorasta demokratiasta voisi hyvin sopia demokraattien pirtaan. M5S:n ja demokraattien tukema hallitus voisi tuoda Italiaan sukupolvenvaihdoksen, joka mahdollistaisi Italian politiikan uudistumisen.

 

Mikäli mitään hallitusta ei saada aikaan, vaihtoehtona on joko teknokraattien hallitus tai uudet vaalit. Teknokraattihallitus on tuskin mahdollinen, sillä populistipuolueet ovat ilmoittaneet vaalien jälkeen haluavansa hallita.

Goldman Sachs onkin arvioinut, että virkaa tekevänä pääministerinä jatkava Paolo Gentiloni valmistelisi pikaisesti vaalilain uudistamisen, jossa suurimmalle puolueelle annettaisiin ylimääräisiä kansanedustajan paikkoja, kuten esimerkiksi Kreikassa.

Tämän jälkeen järjestettäisiin nopealla aikataululla uudet vaalit ja toivottaisiin vaalitulosta, jossa jokin puolue tai vaaliliitto saisi tarvittavat äänet enemmistöhallituksen muodostamiseksi.