Hallituskriisi - kannattiko?

Luottamus politiikkaan tuskin nousi senttiäkään, joten punamullan on osoitettava teoilla ja päätöksillä, että se ottaa itsensä vakavammin kuin Rinteen aikana.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Hallituskriisi sai päätöksen, kun Sanna Marin valittiin Suomen seuraavaksi pääministeriksi.

Marin tulee olemaan maailman nuorin pääministeri, jonka tehtävä on palauttaa punamullan toimintakyky tilanteessa, jossa ay-liikkeellä on korkea työtaisteluvalmius ja punamullan oma kannatus sukeltaa. Huomenna maanantaina alkaa vientialojen lakko, joka koskee noin 100 000 työntekijää.

Marinin lisäksi SDP teki tukun muita mielenkiintoisia valintoja.

Reilu viikko sitten erotettu Sirpa Paatero jatkaa kuntaministerinä. Paateron omistajaohjaus annetaan Tytti Tuppuraiselle, jonka työt Eurooppa-ministerinä olisivat muutenkin vähentyneet Suomen EU-puheenjohtajuuden jälkeen. Timo Harakka ottaa Marinin salkun liikenneministerinä ja Harakan tilalle työministeriksi nousee Tuula Haatainen.

Ja näin Antti Rinne nousee Haataisen tilalle eduskunnan varapuhemieheksi. Valinnoista herää vängälläkin pieni passiivisaggressiivisen trollauksen henki. Vaikka hallituskriisin pitäisi alkaa olla ohi, edelleen on monia avoimia kysymyksiä.