Exit-neuvotteluissa aika on aina jäsenmaata vastaan (Brexit ja Grexit)

Vinkki tuleville exiteereille: älä aloita neuvotteluita ennen kuin tiedät mitä haluat.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Lyhyt kommentti liittyen exit-neuvotteluihin EU:n kanssa. Aika on aina EU-instituutioiden liittolainen ja EU:n kanssa neuvottelevan maan vihollinen.

Brexit-neuvotteluissa EU:n voima tulee artiklasta 50. Artikla 50 käynnistää eroneuvottelut EU:sta ja ne kestävät 2 vuotta. Tämän jälkeen sen aktivoinut maa eroaa joko sopimuksen kanssa tai ilman sopimusta EU:sta.

EU:n on helppo linjata itselleen tärkeät asiat, jotka jäsenmaa joko hyväksyy tai jättää hyväksymättä. Neuvotteluita käydään vain yksityiskohdista.

Theresa Mayn virhe oli aktivoida artikla 50 ennen kuin hän tiesi, minkälaista EU-eroa hän itse edes kannattaa. 2 vuodesta suurin osa meni Iso-Britannian kannan muodostukseen ja kun Chequers-linjaus lopulta syntyi, oli jo liian myöhäistä.

EU on ilmoittanut, että diiliä ei enää avata. Vaikka Iso-Britannian parlamentin enemmistö ei kannata Mayn neuvottelemaa diiliä, diiliä vastustavien Mayn puoluetoverien ja poliittisten vihollisten tulee kysyä itseltään, onko no deal parempi kuin EU:n erosopimus. Brexitin perumiseen on vielä pitkä matka, sillä May tai Jeremy Corbyn eivät kannata uuden kansanäänestyksen järjestämistä.