Merkel pysyy vallassa hylkäämällä oman politiikkansa - EU kulkee kohti pakolaisleirejä

EU:n ulkopuolisia pakolaisleirejä ehdotti ensimmäisemmän kerran Unkarin pääministeri Viktor Orbán. 

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

EU-maiden johtajat kokoontuvat tänään sunnuntaina Brysseliin keskustelemaan pakolaispolitiikan uudistamisesta. Kokous valmistelee torstaina alkavaa Eurooppa-neuvoston kokousta, jonka epäonnistuminen voi johtaa Angela Merkelin hallituksen kaatumiseen. Tässä keskenään erimielisten EU-johtajien kannat maahanmuuttoon: 

Horst Seehofer – Baijerin presidentti ja Saksan sisäministeri. Jos Eurooppa-neuvoston kokouksessa ei sovita järeämmistä toimista pakolaispolitiikan kiristämiseksi, Seehofer on uhannut aloittaa rajatarkastukset ja käännytykset. Tämä kannustaisi muitakin maita lisäämään rajavalvontaa ja käännytyksiä. 

Sebastian Kurz – Itävallan pääministeri. Kurz on vaatinut tiukempaa EU:n ulkorajojen valvontaa. Lisäksi Itävalta on ollut suunnittelemassa EU:n ulkopuolisia karkotusleirejä, jonne kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet lähetettäisiin. Itävallan EU-puheenjohtajuus alkaa Eurooppa-neuvoston kokouksen jälkeen heinäkuun 1. päivä.

Matteo Salvini – Italian sisäministeri. Salvini on alkanut käännyttää ei-italialaisia laivoja, jotka tuovat Välimereltä pelastettuja pakolaisia Eurooppaan. Italian uusi hallitus ei pelkää poliittista eristämistä, minkä vuoksi Salvini on Seehoferia suurempi uhka Merkelille. Italia vaatii Dublin-järjestelmän uusimista ja pakolaisten tasaisempaa jakoa EU-maiden kesken, minkä lisäksi se on uhannut Venäjän sanktioiden ja Kanadan vapaakauppasopimuksen kaatamista. Salvini on vaatinut myös romaniväestön laskentaa ja ei-italialaisten romanien karkottamista.

Visegrad-ryhmä – Unkarin, Puolan, Tshekin ja Slovakian muodostama ryhmä, jotka ovat kritisoineet näkyvästi EU:n ja Merkelin pakolaispolitiikkaa. Maat boikotoivat sunnuntain epävirallista kokousta, minkä lisäksi ne ovat estäneet pyrkimykset pakolaisten tasaisesta jaosta EU-maiden välillä. Visegrad-maat ovat vaatineet tiukempaa ulkorajojen valvontaa sekä EU:n ulkopuolisten leirien perustamista.