Euroopan unionin tulevat kansallismieliset presidentit

EU:n johtajiksi nimitetään kansallismielisiä uusien jytkyjen pelossa.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

EUROVAALIEN HULINAVALMIuS on korkealla, sillä Iso-Britannia on osallistumassa niihin. Kansallismielisten nousun lisäksi Benny Hill Brexit on rantautumassa Manner-Eurooppaan!

Italian sisäministeri Matteo Salvini ja Ranskan radikaalioikeiston johtaja Marine Le Pen pyrkivät yhdistämään kansallismieliset EFDD- ja ENF -parlamenttiryhmät. Myös perussuomalaiset on liittymässä, minkä lisäksi Nigel Faragen uusi Brexit-puolue on toivotettu tervetulleeksi.

Jos ryhmä saisi mukaan Viktor Orbanin Fideszin ja Puolan Laki ja oikeus -puolueen (PiS), se voisi kasvaa parlamentin kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi. Tämän myötä laitaoikeisto saisi enemmän valtaa parlamentin päiväjärjestyksessä, mikä mutkistaisi ja puurouttaisi asiain käsittelyä.

Eurovaalien lisäksi Jean-Claude Junckerin, Donald Tuskin ja Mario Draghin pestit päättyvät sattumalta tänä vuonna. Kansallismielisyys on nostanut päätään Euroopassa ja tämä tulee näkymään, kun Euroopan komissioon, Eurooppa-neuvostoon ja Euroopan keskuspankkiin valitaan uudet johtajat.

Kärkiehdokas-käytännön seurauksena Euroopan komission johtoon on nousemassa EPP-parlamenttiryhmän kandidaatti Manfred Weber, joka on konservatiivi ja Orban-lojalisti.