Euroopan toinen lockdown - koronakriisin poliittiset seuraukset tulevat viiveellä
Kaikesta huolimatta Suomen koronatilanne on suhteellisen hyvä verrattuna muuhun Eurooppaan. Vaikka täälläkin tartunnat lähtivät kasvuun kesälomien jälkeen, taudin leviäminen näyttäisi olevan toisen aallon osalta hallinnassa ainakin toistaiseksi.
Sen sijaan muualla Euroopassa koronaviruksen toinen aalto on realisoitumassa uusiksi lockdowneiksi. Italia ja Espanja kertoivat viime sunnuntaina uusista koronatoimista ja tänään Angela Merkelin ja Emmanuel Macronin odotetaan pitävän vastaavat tiedotustilaisuudet marraskuun ”light lockdowneista”.
Italiassa baarit ja ravintolat menevät kiinni kuudelta illalla, minkä lisäksi teatterit, punttisalit ja uimapaikat suljetaan. Espanjassa on ulkonaliikkumiskielto 11 jälkeen ja hätätila, joka mahdollistaa maan sisäisen matkailun rajoittamisen.
Lopullisia päätöksiä ei ole vielä tehty, mutta Merkelin hallitus suunnittelee kaikkien ravintoloiden, baarien, kahviloiden, punttisalien ja teattereiden sulkemista marraskuun ajaksi. Lisäksi kokoontumisia rajaittaisiin ja maan sisäinen turismi kiellettäisiin. Myös Ranskalta odotetaan kuukauden mittaista lockdownia, jonka odottaisi pahemman leviämistilanteen vuoksi olevan Saksaa tiukempi.
Toisin kuin keväällä, esimerkiksi koulut, kaupat ja parturit halutaan pitää auki. Pyrkimyksenä ei ole taudin tukahduttaminen vaan terveydenhuoltojärjestelmien kantokyvyn varmistaminen. Koronan ongelma on sen vaikea hoidettavuus, joten on tärkeää varmistaa, että kaikkia sairastavia voidaan hoitaa. Koronaan liittyvät kuolemat ovat Euroopassa pienessä nousussa, mutta eivät vielä lähelläkään kevään määriä. Tehohoitopaikat alkavat kuitenkin jo täyttyä.