Euroopan suunnitelmatalous ilman suunnitelmaa
Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Venäjä on tienannut öljy- ja kaasukaupalla kolme kertaa enemmän kuin normaalisti. Tämän ansiosta Venäjä voi nyt käyttää kaasua geoekonomisena aseena ja vastata Euroopan asettamiin sanktioihin.
Venäjän kaasutoimitukset ovat olleet tänä vuonna noin puolet vuoden takaisesta. Nord Stream 1 -kaasuputken toimitukset olivat 10 päivää nollassa ”huoltotöiden takia”. Lisäksi Gazprom on alkanut purkaa sopimuksia eurooppalaisten ostajien kanssa teknisiin ongelmiin vedoten.
Vaikka kaasutoimitukset jatkuivat eilen, Euroopassa pelätään toimitusten lakkaavan kokonaan talveen mennessä. Jos kaasuhanat menisivät kiinni, Euroopassa ei selvittäisi ilman energian säännöstelyä, koska täällä käytettävästä kaasusta peräti 40 prosenttia on tullut Venäjältä. Tehtaita joudutaan sulkemaan, jotta kotitalouksille riittää lämpöä.
Kaasutoimitusten loppuminen iskisi erityisesti Itä-Euroopan maihin sekä Italiaan, Saksaan ja Itävaltaan. Taantuman tulo joutuisi, minkä lisäksi hinnannousu ainoastaan jatkuisi. Jos kaasuvarastoja ei saada täyteen talveksi, ensi talvesta tuleekin kylmä ja pitkä.
Komissio jättikin keskiviikkona esityksen, jonka mukaan EU-maiden tulee vähentää maakaasun käyttöä 15 prosenttia suhteessa viiden viime vuoden keskiarvoon – riippumatta kaasuriippuvaisuuden määrästä Venäjään. Jos tavoite ei täyty syyskuuhun mennessä, komissio voisi ”luonnonkatastrofi”-artikla 122:n turvin pakottaa jäsenmaat 15 prosentin tavoitteeseen.