Euroopan radikaalioikeisto syö keskustaoikeistoa - miksi vasemmisto ei yhdisty ja nouse valtaan?

Vasemmiston jakautumisessa on kyse pääasiassa identiteettipolitiikasta, joka on oikeiston onni.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Siitä lähtien kun Viktor Orbanin Fidesz-puolue erosi Euroopan kansanpuolueesta (EPP) maaliskuussa, on huhuttu uudesta illiberaalista EU-parlamenttiryhmästä.

Orban tapasi viimeksi huhtikuussa Italian radikaalioikeistolaisen Lega-puolueen Matteo Salvinin ja Puolan pääministeri Mateusz Morawieckin. Käytännössä tarkoituksena on yhdistää EU-parlamentin EU-skeptikot, kansalliskonservatiivit ja radikaalioikeisto, jotka ovat hajallaan kahdessa eri parlamenttiryhmässä (ID & ECR).

ID-ryhmään kuuluu Salvinin Lega, Saksan Alternative für Deutschland, Marine Le Penin Rassemblement national, Viron EKRE, Tanskan kansanpuolue ja perussuomalaiset. ECR-ryhmään kuuluu puolestaan Puolan Laki ja oikeus, post-fasistinen Fratelli d’Italia ja ruotsidemokraatit, mutta sen painoarvo on vähentynyt Iso-Britannian konservatiivipuolueen lähdettyä brexitin myötä.

Yhteensä ID:llä, ECR:llä ja Fideszillä on 161 meppiä. Salvini kertoi sunnuntaina, että tarkoituksena on saada aikaan noin 130 suuruinen parlamenttiryhmä. Salvinin mukaan seuraava tapaaminen uudesta parlamenttiryhmästä pidettäisiin vielä kesäkuussa.

Jos uusi ryhmä muodostuu Salvinin mainitsemassa laajuudessa, se nousisi parlamentin kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi liberaalin Renew Europen (98 meppiä) ohi. Tämän jälkeen matkaa parlamentin toiseksi suurimmaksi ryhmäksi sosiaalidemokraattien (146 meppiä) ohi olisi enää viitisentoista meppiä, mikä voisi houkutella pahimpiakin änkyröitä mukaan uuteen illiberaaliin ryhmään.