Euroopan keskuspankki ja Annika Saarikko käyvät menneitä sotia

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Euroopan keskuspankki (EKP) julkaisi torstaina rahapolitiikan strategiauudistuksen kuukauden etuajassa ja yksimielisesti. EKP siirtyi symmetriseen 2 prosentin inflaatiotavoitteeseen.

Symmetrinen tavoite tarkoittaa, että EKP suhtautuu yhtä vakavasti sekä 2 prosenttia alempaan että sitä korkeampaan inflaatioon. Kun EKP tavoitteli aiemmin ”alle 2 % inflaatiota”, EKP voi nyt jatkaa löysää rahapolitiikkaa pidempään, minkä lisäksi se voi sallia tilapäiset ylitykset 2 prosentista. Näin EKP voi välttää liian aikaiset kiristykset, kuten kävi eurokriisin aikana vuonna 2011.

Strategiauudistuksessa on kuitenkin kaksi puutetta.

Ensiksi, EKP ei käsitellyt tarkemmin, miten saavuttaa nykyisillä rahapolitiisilla instrumenteilla 2 % inflaatiotavoite tehokkaammin. Toiseksi, EKP ei mainitse strategiauudistuksessa lainkaan euromaiden finanssipolitiikkaa, joka voisi tukea keskuspankkia inflaatiotavoitteen saavuttamisessa.

Koska strategiauudistuksessa ei käsitelty rahapolitiikan ja finanssipolitiikan suhdetta tai rahapoliittisten instrumenttien kehittämistä, EKP:llä ei ole uusia työkaluja saavuttaa 2 % tavoitetta tehokkaammin (saati ylittää se). Jos EKP haluaa saavuttaa inflaation ilman euromaiden apua, kaikki mahdolliset rahapoliittiset instrumentit (mukaanlukien helikopteriraha eli rahan jakaminen suoraan kansalaisille), pitäisi olla mukana EKP:n työkalupakissa.