EU kannattaa brexitiä, koska ei halua poliittisen farssin alkavan alusta

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, brexit tapahtuu viimeisellä hetkellä ja ainoana vaihtoehtona.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Brexitiin on puoli vuotta ja neuvottelut on solmussa. Tänään ja huomenna solmua koitetaan avata Salzburgin epävirallisessa huippukokouksessa. 

Ongelma on, että Britannian parlamentissa ei ole enemmistöä pääministeri Theresa Mayn ajamalle pehmeälle brexitille. Sekä konservatiivipuolueen brexiteerit että pääoppositiopuolue Labour haluaa kaataa Mayn, mutta heillä ei ole selkeää vaihtoehtoa Mayn nykyiselle Chequers-sopimukselle. 

Monet ovat nähneet sekavuudessa toisen kansanäänestyksen mahdollisuuden.

Peruminen on kuitenkin poliittisesti vaikeaa. Lissabonin sopimuksen artiklaa 50 ei voida perua, joten antibrexit vaatisi artiklan 50 kumoamista. Toiseksi UK voisi hakea uudestaan jäsenyyttä, mutta haluaisivatko ihmiset takaisin nykyistä huonommilla ehdoilla? Brexitin peruminen kansanäänestyksellä tai sääntömuutoksella voisi lisäksi kyseenalaistaa EU:n legitimiteetin. 

Ottaen huomioon, että ensi vuonna on edessä eurovaalit, post-brexit-EU:n ensimmäisestä 7-vuotisbudjetista päättäminen sekä EU:n keskeisten johtajien nimittämiset, EU tuskin haluaa brexitiin liittyvän epävarmuuden jatkuvan.