Blogit

Tutkija Antti Ronkainen seuraa maailmantalouden murrosta.

EU kannattaa brexitiä, koska ei halua poliittisen farssin alkavan alusta

Blogit Vallan mahotonta! 19.9.2018 11:00
Antti Ronkainen
Kirjoittaja on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Brexitiin on puoli vuotta ja neuvottelut on solmussa. Tänään ja huomenna solmua koitetaan avata Salzburgin epävirallisessa huippukokouksessa. 

Ongelma on, että Britannian parlamentissa ei ole enemmistöä pääministeri Theresa Mayn ajamalle pehmeälle brexitille. Sekä konservatiivipuolueen brexiteerit että pääoppositiopuolue Labour haluaa kaataa Mayn, mutta heillä ei ole selkeää vaihtoehtoa Mayn nykyiselle Chequers-sopimukselle. 

Monet ovat nähneet sekavuudessa toisen kansanäänestyksen mahdollisuuden.

Peruminen on kuitenkin poliittisesti vaikeaa. Lissabonin sopimuksen artiklaa 50 ei voida perua, joten antibrexit vaatisi artiklan 50 kumoamista. Toiseksi UK voisi hakea uudestaan jäsenyyttä, mutta haluaisivatko ihmiset takaisin nykyistä huonommilla ehdoilla? Brexitin peruminen kansanäänestyksellä tai sääntömuutoksella voisi lisäksi kyseenalaistaa EU:n legitimiteetin. 

Ottaen huomioon, että ensi vuonna on edessä eurovaalit, post-brexit-EU:n ensimmäisestä 7-vuotisbudjetista päättäminen sekä EU:n keskeisten johtajien nimittämiset, EU tuskin haluaa brexitiin liittyvän epävarmuuden jatkuvan.

Tässä mielessä EU lienee enemmän pro-brexit kuin pro-remain. 

 

Miten siis välttää brexit-kaaoksen eskaloituminen?

EU:n ja Mayn kabinetin tulee tietenkin saada aikaan sopimus, mutta viivyttää sen solmiminen yhdenteentoista hetkeen, jolloin mitkään vaihtoehtoiset Norjan ja Kanadan mallit eivät enää ehdi tulla kysymykseen. EU:n pääneuvottelija Michel Barnier ilmaisi jo eilen, että EU on valmis tulemaan vastaan Irlannin rajaa koskevassa kiistassa ja vaati vastaavaa myös Iso-Britannialta. 

Tämän jälkeen riittää, kun muutama EU-johtaja kertoo, etteivät suostu neuvotteluiden pidentämiseen, jos parlamentti äänestää diiliä vastaan. Tällöin Mayn kaataminen ja uudet vaalit eivät johda brexit-sopimuksen muutokseen vaan Iso-Britannia eroaa ilman sopimusta 29. maaliskuuta 2019.

Lopuksi tarvitsee pelotella Mayn poliittisia vastustajia sillä, miten diiliä vastaan äänestäminen johtaisi poliittiseen ja taloudelliseen kaaokseen.

Englannin pankin johtaja Mark Carney hoiti jo osansa, kun hän kertoi viime viikolla ministereille, että kaoottinen brexit voisi johtaa punnan arvon laskuun ja siten asuntojen hintojen jopa 35 prosentin suuruiseen romahdukseen. Euroopan komissio valmistelee tällä hetkellä hätälainsäädäntöä hallitsemattoman brexitin varalle, jotta rahoitusmarkkinat eivät ajaudu kaaokseen. Tämänkaltaisia varoitteluja no-deal-brexitin vaaroista kuullaan vielä paljon lisää. 

Mikä pahinta brexiteereille, Mayn kaataminen voisi nostaa Jeremy Corbyn pääministeriksi, joka voisi pahimmassa tapauksessa järjestää toisen kansanäänestyksen!

 

Brexit-sopimus voi kaatua vielä moneen mutkaan ja sopimuksen viimeistelyn vaikeus liittyy ennen kaikkea brexiteereihin. Brexiteerejä ei saisi vahvistaa liikaa kompromisilla ja toisaalta heitä ei saisi säikäytää äänestämään diiliä vastaan. Seuraavan kerran brexiteerit koittavat kaattaa Mayn konservatiivipuolueen puoluekokouksessa lokakuun alussa.

Jos EU käyttää eurokriisistä tuttua neuvottelutaktiikkaa, brexit-diili saadaan aikaan viimeisellä hetkellä (tai vähän sen jälkeen). Yötä myöten neuvotelleet poliitikot ilmoittavat aamun pikkutunneilla punertavilla silmillä, että vaihtoehtoina on joko brexit-kompromissi tai taloudellinen kaaos. 

Valitse siitä vapaasti. 

Tällä tavoin Iso-Britannian riitaisa parlamentti saadaan tukemaan pääministeriä, jonka heikkous on tällä hetkellä hänen suurin vahvuutensa. On selvää, että Mayn poliittiset vastustajat koittavat kaataa häntä myös ensi maaliskuun jälkeen, jolloin alkaa 21 kuukauden mittainen transitiokausi ja neuvottelut EU-UK-kauppasopimuksesta. Transition aikana Iso-Britannia säilyy EU:n sisämarkkinoilla, tulliliitossa ja Schengenissä, mutta on menettänyt äänioikeutensa.

Brexit-nimisen farssin näytöksiä ja jatko-osia on tiedossa vielä paljon lisää, sillä varsinainen ”full HD brexit” tapahtuu vasta pitkästi seuraavalla vuosikymmenellä.