EU ilman Puolaa ja Unkaria?

Aseet on joka tapauksessa nostettu pöydälle ja ensi viikon torstaina alkavassa Eurooppa-neuvoston kokouksessa katsotaan, kuka bluffaa.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

https://twitter.com/lemasabachthani/status/1333708470147813379

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan EU:n uusi 750 miljardin euron elpymisrahasto voidaan perustaa ilman Puolaa ja Unkaria. Puola ja Unkari ovat uhanneet kaataa elpymisrahaston oikeusvaltiomekanismin vuoksi.

Huhujen ja spekulaatioiden mukaan elpymisrahasto ilman Puolaa ja Unkaria voitaisiin toteuttaa ainakin 3 tavalla. Se voisi perustua jo sovittuun työttömyysvakuutukseen (SURE), halukkaiden maiden vapaaehtoiseen ja tiiviimpään yhteistyöhön tai hallitustenväliseen EU:n ulkopuoliseen sopimukseen.

EU:n ulkopuolista järjestelyä tuskin halutaan, koska koronarahasto on ennen kaikkea EU:n hanke. Työttömyysvakuuteen perustuva järjestelmä olisi nopea kun taas tiiviimpi yhteistyö voisi viivyttää elpymisrahaston käyttöönottoa.

Toisaalta pidempi harkinta-aika tuskin haittaisi, jos kesällä saavutettu kompromissi elpymisrahastosta ollaan valmiita avaamaan.