Erdoğanin ja Niinistön yhteinen sävel?

Pakolaisia pelkäävälle Euroopalle käy paremmin 3 miljoonaa pakolaista Erdoganin "turva-alueella" kuin 3 miljoonaa pakolaista Euroopassa.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Euroopassa kriisit ratkaisee joku ulkoinen taho, jonka jälkeen vain toivotaan, että kriisi ei enää koskaan tapahtuisi uudelleen.

Pakolaiskriisi ratkaistiin vuonna 2016 Turkki-EU-pakolaissopimuksella, jonka perusteella Recep Tayyip Erdoğanille maksetaan 6 miljardia euroa, jotta hän pitää pakolaiset poissa Euroopasta. Pakolaiskriisi rauhoittui, jonka aikana EU-maat eivät kuitenkaan luoneet yhteistä pakolaispolitiikkaa tulevien kriisien varalle.

Historia toistaa itseään kuitenkin tragedioina ja farsseina. Viime viikonloppuna Erdoğan alkoi tuoda pakolaisia EU:n ulkorajoille. Kreikka vastasi sulkemalla rajansa, lopetti turvapaikkahakemusten vastaanoton (EU:n perussopimuksen artiklaan 78.3 vedoten) ja esti reilun 10 000 pakolaisen tulon Eurooppaan.

Tilanne on rauhoittunut, mutta maanantaina Erdogan uhkasi lähettää rajalle jopa miljoona pakolaista lisää. Hän sanoi myös jo kieltäytyneensä hänelle EU:n tarjoamasta miljardista eurosta.

Turkki-sopimuksen jatkon sijaan Erdogan esitti jo viime syksynä, että Turkin Pohjois-Syyriasta miehittämille alueille luotaisiin erillinen ”turva-alue”, jonne Turkin pakolaisista sijoitettaisiin 2-3 miljoonaa. Alueelta pakeni yli 200 000 kurdia.