EKP:n mahdoton tehtävä: tehokas ja laillinen anti-fragmentaatio-työkalu

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Sen jälkeen, kun Italian 10 vuoden lainan korko nousi yli 4 prosentin, Euroopan keskuspankki ilmoitti hätäkokouksen jälkeen suunnittelevansa erillisen ”fragmentaation vastaisen työkalun” (anti-fragmentation instrument). Työkalun tarkemmat yksityiskohdat ilmoitetaan 21. heinäkuuta, jolloin EKP:n odotetaan myös nostavan korkoja ensimmäistä kertaa 11 vuoteen.

Puhuessaan ”fragmentaatiosta” EKP tarkoittaa sellaisia euromaiden välisiä korkoeroja (spread), jotka eivät keskuspankin mukaan ole perusteltavissa talouden fundamenteilla vaan ennemminkin markkinoiden epärationaalisilla peloilla. Liiallinen fragmentaatio voi puolestaan johtaa siihen, että EKP ei kykene hallitsemaan euroalueen rahoitusoloja, mikä vaarantaisi hintavakauden ylläpitämisen, joka on EKP:n ensisijainen tehtävä (artikla 127(1) SEUT).

Toisin sanoen EKP oikeuttaa ”fragmentaatiolla” euromaiden välisten korkoerojen hillitsemisen. Nykyisessä tilanteessa tämä tarkoittaa sitä, että EKP kykenisi nostamaan lyhyitä ohjauskorkoja vastatakseen Euroopan nopeasti kasvavaan inflaatioon ilman, että koronnosto johtaisi velkaantuneiden euromaiden lainojen liialliseen koronnousuun. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että 10-vuotisen lainan koron noustessa yli kuuden prosentin, maan velka muuttuu kestämättömäksi ja se tarvitsee tukipakettia, jossa lainaa tarjotaan markkinahintaa halvemmalla. Tällöin kyseessä olisi uusi euroalueen velkakriisi.

EKP ei ole kuitenkaan määritellyt tarkemmin, mitä se tarkoittaa fragmentaatiolla. Kun taloustieteilijätaustainen sosiaalidemokraattien meppi Luis Garicano kysyi viime viikolla EU-parlamentissa tarkempia yksityiskohtia, miten EKP erottelee toisistaan ”fundamenttien” ja ”fragmentaation” määrittämän koron, EKP:n johtaja Christine Lagarde vastasi:

”En vastaa tuohon kysymykseen. … Riittää, kun sanon, että jos fragmentaation riski kasvaa, siihen puututaan sellaisella tarkoituksenmukaisella instrumentilla, jossa on tarpeellinen joustavuus ja joka on tehokas, oikeasuhtainen ja mandaatin mukainen. Ja jokainen, joka epäilee EKP:n päättäväisyyttä tässä asiassa, tulee tekemään suuren virheen.”